Група от 67 жени от Гренландия подаде в понеделник искове

...
Група от 67 жени от Гренландия подаде в понеделник искове
Коментари Харесай

Жените в Гренландия искат обезщетение от датското правителство заради принудителната контрацепция

Група от 67 дами от Гренландия подаде в понеделник искове за обезщетение от датското държавно управление за това, че са им били сложени вътрематочни спирали (ВМС) без тяхното единодушие преди десетилетия.

Много от дамите са били едвам младежи, когато са получили спирали или IUD по стратегия, дискретно проведена от Дания, основана за ограничение на раждаемостта в арктическата територия.

Докато Гренландия престана да бъде колония през 1953 година останаха под контрола на Копенхаген.

Ищците претендират по 300 000 крони ($42 000) всеки.

Поредица от подкасти, основани на национални архиви и оповестени напролет на 2022 година от датския ефирен оператор DR, разкриха мащаба на акцията, защото Дания и Гренландия преразглежда предишните си връзки.

Най-големият остров в света - ситуиран в Арктика на към 2500 километра (1550 мили) от Дания - има свое знаме, език, просвета, институции и министър-председател.

От Закона за самоуправление от 2009 година единствено валутата, правосъдната система и външните работи и сигурността попадат под властта на Дания.

Но тя разчита в огромна степен на датски дотации, които съставляват една четвърт от нейния Брутният вътрешен продукт и повече от половината от нейния обществен бюджет.

Стартирала предходната година комисия, която преглежда недоволствата против датската страна, би трябвало да разгласява констатациите си през 2025 година, само че жалбоподателите желаят обезщетение преди този момент.

„ Не желаеме да чакаме резултатите от ", сподели психологът Наджа Либерт, която инициира желае за обезщетение, пред AFP.

" Ние остаряваме, най-възрастните от нас, които са имали Военноморски сили сложени през 60-те години на предишния век, са родени през 40-те години на предишния век и наближават 80-те, " тя изясни.

„ Искаме да действаме в този момент “, акцентира Либърт.

През 60-те и 70-те години на към 4500 млади инуити са били сложени спирали без тяхното единодушие или това на техните фамилии, съгласно отчетите на DR.

A огромен брой дами не са знаели, че носят контрацептивно устройство и до неотдавна гренландските гинеколози са откривали спирали при дами, които не са знаели за тяхното наличие, съгласно Либърт.

„ Вече е 100 % ясно, че държавното управление е нарушило закон, като нарушава човешките ни права и ни предизвиква сериозна щета “, добави тя.

Според нея държавното управление евентуално ще отхвърли техните претенции в очакване на резултатите от комисията – в който случай въпросът ще бъде отправен до съда. < p> През 2022 година Дания се извини и заплати обезщетение на шестима инуити, които бяха отнети от фамилиите си през 50-те години на предишния век, с цел да вземат участие в опит за създаване на датско-говорящ хайлайф в арктическата територия.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР