Груба грешка в цайтнота на китайския гросмайстор Дин Лижън позволи

...
Груба грешка в цайтнота на китайския гросмайстор Дин Лижън позволи
Коментари Харесай

Непомнящи отново поведе за шахматната корона

Груба неточност в цайтнота на китайския гросмайстор Дин Лижън разреши на руснака Ян Непомнящи да завоюва седмата партия и още веднъж да поведе в мача за международната купа по шахмат.

Точно на преполовяването на срещата в Астана 32-годишният Непомнящи води с 4:3 точки в един от най-непредвидимите мачове за короната в модерната история на играта.

До момента Непомнящи на два пъти повеждаше след победи във втората и петата партия, само че Дин успяваше да изравни с триумфи в третата и в шестата партия.

В днешната среща китаецът, който играеше с черните фигури, имаше минимално игрово преимущество, което се появи на 23-тия ход, на който той реши да жертва качество за сметка на игрова самодейност.

Позицията на Дин изглеждаше задоволително солидна, с цел да му обезпечи най-малко реми, само че на 33-тия ход, с по-малко от минута за мислене на часовника, той позволи груба неточност, която му коства загуба на пешка и цялостно раздробяване на позицията. Четири хода по-късно, на 37-мия, Дин се съобщи, с цел да може Непомнящи да фиксира третата си победа в изиграните седем партии.

В сряда следва почивен ден за двамата гросмайстори, а мачът продължава с осмата партия в четвъртък, в която китаецът ще бъде с белите.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР