Гробницата е принадлежала на тракийския владетел Ройгос. Открита е случайно

...
Гробницата е принадлежала на тракийския владетел Ройгос. Открита е случайно
Коментари Харесай

Случайно е открита Казанлъшката гробница

Гробницата е принадлежала на тракийския държател Ройгос. Открита е инцидентно на 19 април 1944 година под могилен насип от бойци, които копаели окоп в североизточната част на Казанлък. Могилата имала тип на натурален свършек на естествено хълмистото нагорнище. Тя била висока 7 m, с диаметър на основата 40 m. Войниците попаднали на иззидана каменна стена.
Любопитството ги предиздвикало да я разбият, след което влезнали в невисок и стеснен кулоар, където имало повалена правоъгълна гранитна плоча, а от там в кръгло засводено помещение. Осъзнали, че са разкрили нещо значимо, те извикали археолог и той удостоверил догатките им. Така бил открит незабравим монумент от ранноеленистическата ера в България, който в този момент е измежду Стоте национални туристически обекта.
 Състои се премиерата на българския игрален филм Първи урок Състои се премиерата на българския игрален филм " Първи урок "
„ Първи урок “ е български игрален филм (драма) от 1959 година на режисьорите Владимир Петров и Рангел Вълчанов, по сюжет...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР