Грипната вълнa набира скорост и през следващите седмици ще се

...
Грипната вълнa набира скорост и през следващите седмици ще се
Коментари Харесай

Проф. Тодор Кантарджиев пред „Труд“: Грипната вълна се засилва следващите две седмици

Грипната вълнa набира скорост и през идващите седмици ще се разраства. Заболяването обаче настава нехарактерно тази година, защото всички лабораторно потвърдени случаи са от вид А, вместо вид Б, както през годините до момента. Това изясни националният съветник по микробиология проф. Тодор Кантарджиев. По думите му случаите, които са лабораторно доказани, се усилват и са в разнообразни градове на страната. За идната зараза от грип, за това по какъв начин се предпазим и да подсилим имунитета си, както и за предварителната защита и лекуването на ХИВ/СПИН у нас, беседваме с шефа на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

– Проф. Кантарджиев, на 1 декември беше маркиран Световният ден за битка с ХИВ/СПИН. Разкажете малко повече за работата на Националния центъра по заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ) във връзка с предварителната защита и лекуването на заболяването?
– Националната референтна лаборатория към НЦЗПБ прави потвърждаване на всички лабораторно диагностицирани случаи на ХИВ. Освен това на всеки, включен в програмата за лекуване пациент, се правят проучвания за установяване на количествата на вируса в неговата кръв. Това е належащо, с цел да може след започването на терапия – още в първите месеци, да се наблюдава резултатът от приложеното му лекуване, което е доста значимо. Третото нещо, което прави Националната референтна лаборатория, е да изследва пациентите за поява на някаква устойчивост на вируса към лекуването, което е назначено.

– Знае се, че близо 3000 са записаните българи с ХИВ, само че действителният им брой евентуално е по-голям, имайки поради, че не всички носители на вируса са се изследвали и знаят своя статус. Какви цели се слагат във връзка с болестта?
– В момента задачата, която Световната здравна организация е сложила на здравните системи в обособените страни, е следната: към 90% от хората, инфектирани с ХИВ, да знаят, че са носители на вируса. Това значи, че тези, които имат рисково държание или мотив за някакви подозрения, би трябвало да се изследват за СПИН. В България всяка година към 300 000 души се изследват за заболяването. За задачата е създадена мрежа в цялата страна за анонимно и гратис тестване за СПИН.

– Това добър % ли е съпоставяне с останалите европейски страни?
– Да, добър % по отношение на развитите страни е. Колкото повече хора знаят, че са инфектирани и подхващат лекуване, толкоз по-добре. Друга цел на Световната здравна организация е 90% от всички хора, които имат позитивна проба, да подхващат лекуване. У нас над 90% от носителите на ХИВ се лекуват. Това е огромен триумф за страната ни. Трета цел на СЗО е при 90% от всички, които са подложени на терапия, тя да има позитивен триумф – понижаване броя на вирусите в кръвта на индивида и постигане в границите на месеци до такова количество, което не може лабораторно да се потвърди. Това е задачата на всяко лекуване и ние също го реализираме във връзка с ХИВ. Знаем, че тези вируси ги има, само че са сведени до такива количества, че не могат да доведат до затруднения и до съпътстващите признаци на СПИН. В подобен случай въпросният притежател към този момент не съставлява заплаха за околните си и за близките. Според мен това е едно от най-важните неща – хората за знаят своя статус във връзка с ХИВ/СПИН и да се лекуват по този начин, че количеството на вируса в кръвта да остане доста малко, с цел да запазят личното си здраве, благоденствие и дългоденствие, и да не съставляват заплаха за никого.

– За кои групи/лица е целесъобразно да се изследват за ХИВ/СПИН? Какви са признаците на заболяването?
– Не е добре да се чака проявата на признаци. Желателно е хората с рисково държание във връзка с половите контакти да се изследват. Това важи също в случаите на необезопасен полов акт, както и след инжекционно прилагане на игли, за които не е несъмнено, че са стерилни. Добре е при подозрение и съмнения да се направи проучване за ХИВ към месец след въпросния контакт. Разбира се, най-хубавият вид е предварителната защита – потреблението на защитни средства при полов контакт и потреблението единствено на стерилни игли и спринцовки.

– Много хора не вършат основна разлика сред ХИВ и СПИН. Бихте ли я обрисували?
– ХИВ е човешкият имунодефицитен вирус. Така се назовава микроорганизмът, причиняващ болестта. Серопозитивен е човек, който носи този вирус, вируса на СПИН. Има хора, при които вирусът се следи в продължение на 7, даже 10 години (най-дългият случай е 17 години), само че те нямам никакви клинични прояви на заболяването. Такива прояви са най-често инфекции, свързани с имунния недостиг. В 90% от случаите първите прояви на заболяването са кожни проблеми. Това са, да речем, кандидоза на лигавицата на устата, инфектиране на двете гънки на устата, петна по кожата – най-честите прояви. Други такива са инфекции на дихателната система. Не инцидентно преди години търсехме постоянно в слюнката на всеки с потвърдено съществуване на вируса на СПИН, една гъбичка, която, в случай че я откриехме, това означаваше начало на заболяването. Ако до тогава индивидът е бил серопозитивен, съществуването към този момент на тази гъбичка (на опортюнистични инфекции, т.е. породени от микроби, които при една здравна имунна система не биха провокирали заболяване), към този момент е знак, че се е минало към СПИН. Т.е. за СПИН приказваме, когато имунната система към този момент е преборена от вируса. Първите признаци в 90% от случаите са себореен дерматит – лющещи се петна, инфектиране в зоната сред ъгъла на носа и ъгъла на устата. Друга демонстрация е кандидоза на езика, на устата. При напреднало засягане на имунната система може да се стигне до продължителна диария, която може да трае месеци; също по този начин може да се появи пневмония, която не се повлиява от обичайните антибиотици и не минава за нормалното време от седмица до 10 дни.

– Много възрастни и изключително деца боледуват. Колко са случаите на грип все още?
– Миналата седмица Националната референтна лаборатория потвърди първите случаи на инфекции H1N1 на майка и дете в София; по-късно беше потвърден случай H1N1 при 10-годишно дете; имаме случай и на H3N2 в Силистра. Тази седмица в сряда доказахме други седем случая на H3N2 в Стара Загора и един случай на лежащо болен в Силистра с H1N1.

– Това бяха предстоящите варианти?
– Да, те са включени и в четиривалентната противогрипна ваксина. Всички потвърдени в страната досега случаи на грип обаче, са от вид А, което е извънредно. В предходните години при започване на епидемията откривахме първо вируси вид Б, след което доминираше А.

– Кога се предвижда пик на грипните вируси?
– Мисля, че през идващите две седмици грипната зараза ще набира скорост и най-големите стойности се чакат след Нова година, когато ще настъпи пик на заболяемостта.

– Какво бихте посъветвали хората, които по една или друга причина, не са си поставили противогрипна ваксина?
– Първо бих посъветвал всяко семейство, което може да задели към 30 лв., да си вземе едно от двете противогрипни медикаменти, които са на пазара, с цел да си го има у дома, те са подобаващи и за деца, и за възрастни. Единият медикамент е под формата на таблетки, другият – помпичка, с инхалаторно приемане. Те се изписват от доктор. От месец февруари тази година беше записано и трето лекарство, което евентуално ще влезе и на нашия пазар. То има още по-добър резултат от сегашните две – съставлява единствено една таблетка, която, взета в първите дни на инфекцията, се преборва 100 % с грипа. Механизмът на деяние при този медикамент е по-различен. Разбира се, целесъобразно е с изключение на всичко друго да се заобикалят заболели хора, публични тоалетни, да се съблюдава добра хигиена на ръцете.

– На какво е добре да заложим, когато подготвяме празничната софра с оглед укрепване на имунитета?
– Хубаво е да участват обичайни български коледни блюда като артикули от кисело зеле и саламурено сирене. И да си пожелаем да сме живи и здрави.

Нашият посетител

Професор Тодор Кaнтарджиев е Национален съветник по микробиология. Завършва Медицинска Академия София през1981 година, като доктор. От 1988 година е в НЦЗПБ, поредно е управлявал лабораторен бранш, лаборатория, обединена лаборатория и от 1992 година – Отдел микробиология. През 1986г придобива компетентност Микробиология, през 2001 година придобива компетентност Клинична имунология и през 2004г. компетентност Епидемиология на инфекциозните заболявания. Доктор по медицина е от 1991 година Доктор на медицинските науки е от 2008 година Има голям брой специализации в чужбина.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР