Грипната обстановка в страната се усложнява, показват данни на регионалните

...
Грипната обстановка в страната се усложнява, показват данни на регионалните
Коментари Харесай

Грипът настъпва, седем области пред епидемия

Грипната конюнктура в страната се усложнява, демонстрират данни на районните здравни инспекции.
Заболеваемостта от грип и остри респираторни болести (ОРЗ) се усилва навсякъде като най-висока е в област Перник, където грипна зараза беше оповестена в събота, следвана от областите София, Пловдив, Стара Загора, Габрово, Силистра, Пазарджик и Благоевград, които са пред зараза.

В Перник към този момент са прекратени плановите интервенции, женските и детските съвещания. Училищата и забавачките бяха разпуснати в понеделник в грипна почивка, която ще продължи до 17 януари в това число.
Трудно е да се предвижда в кои области ще се усилят заболелите, само че и тази, и идната седмица грипната конюнктура в страната ще бъде усложнена, съобщи основният държавен здравен контрольор доктор Ангел Кунчев.

Щамовете, които се популяризират сега са от група Б, което е нехарактерно по думите на проф. Тодор Кантарджиев, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ). Очакванията на вирусолозите бяха при започване на грипната вълна преобладаващи да бъдат вариантите от група А.
От началото на есенно-зимния сезон 2017/2018 година до края на 2017 година в Националната референтна лаборатория на НЦЗПБ са били изследвани 232 клинични проби,от които потвърдени са общо 12 (5,2%) грипни вируса – 3 грипни вируса A(H1N1) и 9 вируса Б (Yamagata).

От началото на 2018 година до 05.01.2018 година в това число са направени 41 клинични проби, от които 5 (12%) са доказани грипни вируса – два от вид А (H1N1 и H3N2) и три Б (Yamagata).

По информация на Националния център по заразни и паразитни заболявания се усилва заболеваемостта от грип и остри респираторни вируси, като сега приблизително за страната боледуват  118.88  души на 10 000 население. През първата седмица на новата година се регистрирани 4 535 случая на респираторни болести. Общо заболелите в страната все още са близо 50 хиляди

Болните в Перник са 209 на 10 хиляди, В София – 120, а в Пловдив – 130 на 10  000.

За разлика от останалите есенно-зимни вируси грипът стартира ненадейно. В рамките на няколко часа пациентът губи сили, появяват се болки в мускулите и ставите. Характерни признаци са болки в главата и гърлото, суха кашлица, тежест в белия дроб, нервност към светлината, изясни проф. Кантарджиев.
По думите му това, което погрешно се назовава простуда, са в действителност циркулиращи вирусни болести. Една трета от случаите на болки в гълроло и поява на суха кашлица се предизвикват от коронавируси.
Аденовирусите също са доста чести през зимния сезон, като те предизвикват хремите и гърлобола.
Най-уязвими от грип са дребните деца до 4-годишна възраст и пациентите, страдащи от сърдечно-съдови или белодробни болести. Специалистите поучават при появяването на признаци да се търси лекарска помощ и да не се прибягва до самолечение. Препоръчителни са добра хигиена на ръцете, да се заобикалят дребни пространства с доста хора и да се проветряват пространствата.

Професор Николай Пенков пред „ Труд ”:
Содата маскира стомашния рак

 Проф. Николай Пенков поучава пациентите да не прибягват до самолечение на стомашните си проблеми. Проф. Николай Пенков поучава пациентите да не прибягват до самолечение на стомашните си проблеми.
От началото на 2018 година до 05 януари в това число в Националната референтна лаборатория са направени 41 клинични проби, от които 5 са доказани грипни вируса – два от вид А (H1N1 и H3N2) и три В (Yamagata).
Самолечението със сода на пациенти със стомашни проблеми може да маскира рак или язва, изясни пред “Труд ” коремният хирург проф. Николай Пенков. Пациентите потискат чувството си за стомашни киселини със содата и не отиват на доктор. Така могат да пропуснат да им бъде открита тежка диагноза и да бъдат съответно лекувани. “Със содата те изрично си навеждат и то доста съществено. Защото не знаят какво лекуват, защото зад содата може да се крие стомашен рак или полипи на стомаха, които на процедура нямат клиника, само че протичат с нараснала киселинност ”, сподели експертът.

Содата потиска признаците, облекчава ненапълно киселините. После, обаче тъкмо този препарат ускорява стомашната киселинност и недоволствата, поради които пациентите прибягват до него, изясни проф. Пенков. Другата неточност, която хората вършат, е да си лекуват хемороидите с билки, лапи и бани.
Често пациенти си лекуват запека с чайове. Специалистът предизвестява, че запекът който се появява относително бързо, би трябвало да се обясни от доктор, тъй като може да е вследствие на израстък на дебелото черво.

Д-р Емилова предизвестява:
Рецепта от билкари вкарва в гроба

 Д-р Емилова e експерт по вътрешни заболявания, кардиология и ревматология, създател на клиника, работеща по методите на природонаучната медицина. Д-р Емилова e експерт по вътрешни заболявания, кардиология и ревматология, създател на клиника, работеща по методите на природонаучната медицина.
Рецепта за лекуване на камъни в жлъчния мехур, която билкари предписват, може да вкара пациентите в гроба, предизвести доктор Людмила Емилова. Това рисково лекуване включва чаена чаша лой като олио или зехтин, както и сок от лимон. “В продължение на няколко часа това се изпива. Идеята е да се свие жлъчният мехур и да излязат камъните от него, като се държи грейка в региона на черния дроб и мехура. Това е довело доста хора до незабавните кабинети и до гробищата ”, изясни пред “Труд ” експертът. В резултат на това лекуване се получава мощно раздразнение на жлъчния мехур. Той се свива, само че в случай че в него има междинни по величина камъни, те запушват тясното каналче, което изсипва жлъчката от жлъчния мехур в дуоденума. От топлината и многото мазнини които се одобряват може да се получи инфектиране на мехура, в това число и гнойно такова. Ефектът може да е пръсване на мехура и перитонит, което е съдбовно. Може да се получи и връщане на жлъчка назад в кръвта и индивидът да пожълтее целият, изясни доктор Емилова.

Тя предизвестява и, че самолечението с антибиотици е рисково и води до безмилостност на бактериите към съответните антибиотици. Грипът е вирусно заболяване и не се лекува с антибиотици. Специалистът предлага да се консултираме с доктор. Бабини предписания могат да се употребяват единствено като помощно средство. Например, в случай че човек е със здрав корем, може да пие чай с джинджифил, който убива вирусите. Чесънът е ефикасно средство за профилактика. Лимоновият сок е добър и натурален източник на витамин с. Специалистът предлага при грип да прекараме три дни на плодове чай и мед. Трябва да топим краката си в гореща вода с морска сол, да се завием хубаво и изпотим.

Обстановка
Отлагат грипната почивка
в Пловдив

Ваня Недялкова
Труд, Пловдив


Грипната почивка в Пловдив се отсрочва към този момент, макар че броят на болните е достигнал 130 на 10 000 души. В края на предходната седмица, когато бяха затворени детските и женските съвещания, жертвите на грипа бяха 122 на 10 000.

„ Следим ситуацията непрестанно и в случай че във вторник има тревожни данни, ще обявим почивка ”, изясни заместник-директорът на Регионалната здравна ревизия в града доктор Аргир Аргиров.
Междувременно разочаровани възпитаници си направиха група за напън във фейсбук, наречена „ Масово кашляне от РЗИ до общината ”. Датата и часът на кашлящия поход занапред ще се прецизират.

Австралийска връзка
Смъртоносен вирус върлува в Англия

 Областите в синьо са по-малко наранени, а тези в алено – най-вече Областите в синьо са по-малко наранени, а тези в алено – най-вече
Смъртоносен грипен вирус беше регистриран в Австралия преди седмици. Той бързо се популяризира и стигна до Европа. Първата наранена страна е Англия. Според медиите на Острова само четири области са останали незасегнати, а в лечебните заведения царува безпорядък.

Опасният нов вариант е H3N2 от грип А. Заради епидемията тук-там в Северна Ирландия даже се анулират всеобщи мероприятия.

Усложненията от грип са пневмония, инфектиране на сърцето, мозъка или мускулите, бъбречна непълнота.

Особено рискови групи, с изключение на децата и хронично болните, са хората над-65-годишна възраст и бременните.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР