Грипът започва да отстъпва. След като миналата седмица половин България

...
Грипът започва да отстъпва. След като миналата седмица половин България
Коментари Харесай

Грипът започва да отстъпва

Грипът стартира да отстъпва. След като предходната седмица половин България беше в зараза - от тази се регистрира спад в броя на болните, сочат формалните данни.

При приблизително 196 заболели на 10 хиляди души - през миналата седмица броят им е намалял до 173-ма на 10 хиляди, което спад с към 12 на 100.

В София-област, която предходната седмица беше рекордьор по брой заболели, случаите на грип са намалели с към 30 на 100 и сега те са 310 на 10 хиляди души.

В Габрово също се регистрира спад - от 372-а на 286 на 10 хиляди.

Подобна е обстановката и в Бургас, където през днешния ден щабът реши да не удължава епидемията. Случаите на грип са минимум в Разград и в столицата.

В множеството области обстановката се усъвършенства, само че от на следващия ден - Сливен ще бъде в грипна зараза. Мерките се удължават във Велико Търново, отчасти - и във Варна.

Все още най-вече заболели има при децата до 4 години и тези в ученическа възраст.

Но от Министерството на образованието обявиха - междусрочната почивка няма да бъде удължавана. При потребност - могат да се подхващат ограничения по места.

Преди повече от седмица, 10-годишната щерка на Християн Кънчев се разоблява. Днес още веднъж са пред лекарския кабинет.

„ Детето преди дестина дни имаше недоволства, болеше я гърло... Аз работя с хора и виждам, че има доста сериозна заболеваемост както при децата, по този начин и при по-възрастните “, споделя той.

А персоналните лекари усещат взрив на заболели пред кабинетите си от седмици.

„ Все повече са болните. В учебна, в детска възраст, цели фамилии боледуват.  Аз през днешния ден чакам сред 50-70 болни, като те са най-вече с остра патология “, споделя доктор Деница Дасколова.

Но към този момент се регистрира спад в броя на болните.

„ В София-град няма да има оповестяване на зараза. В София-област са по-високи данните, само че там зависи от МОН дали ще е онлайн образованието. Но като цяло има данни, че се пречупва върха “, разяснява здравният министър Христо Хинков.

Тенденцията е такава в множеството области у нас. В Бургас учениците се връщат в класните стаи от сряда, когато завършва грипната почивка.

„ По хора са се прегледали, по-малко хора са имали потребност от болнична помощ и са регистрирани като такива болни. Ще бъде засилен филтърът, ще има проветряване, увеличена кратност на дезинфекцията и не допускане на заболели деца на учебно заведение ", споделя доктор Мирослава Киселкова.

Но семейство Славови, които имат първокласник и 4-месечно бебе, мислят, че връщането на децата в учебно заведение е преждевременно.

До края на март ще се следи всекидневно какъв брой са болните възпитаници. 

По тематиката работиха Кристина Налбантова, Лора Стаматис и Диана Теодосиева.

 

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР