Грипът по конете или инфлуенцата по конете е заразно вирусно

...
Грипът по конете или инфлуенцата по конете е заразно вирусно
Коментари Харесай

Грип по конете - симптоми и лечение

Грипът по конете или инфлуенцата по конете е заразно вирусно респираторно заболяване, което предизвиква грипоподобни признаци. То е необятно публикуван и мощно заразно, тъй че е значимо да можете да разпознавате признаците при вашия кон.

Ако смятате, че конят ви е инфектиран, запазете час при вашия ветеринарен доктор. Тъй като болестта е мощно заразно сред конете, би трябвало да се положат всички старания за уединяване на болното животно и да се вкарат строги хигиенични ограничения, с цел да се сведе до най-малко рискът от по-нататъшно разпространяване.

Симптоми на грип по конете

Ако вашият кон има конски грип, той може да прояви признаци като:

- висока температура - над 39, 5°C;

- дрезгава кашлица;

- бистра, водниста секреция от носа, която става гъста и зелена на цвят след четири до пет дни;

- загуба на вкус при кон;

- заспалост (умора);

- подути жлези към челюстта.

Грипът по конете също може да докара до намаляване на вашия кон, което го прави уязвим към вторични инфекции като пневмония. Важно е да потърсите ветеринарна помощ допустимо най-скоро, в случай че животното демонстрира признаци на конски грип.

Как се популяризира грипът по конете

 Грип по конете Снимка: Pezibear / pixabay.com

Грипът по конете е вирус, излъчен по въздушно-капков път. Когато инфектиран кон кашля или киха, вирусът се освобождава във въздуха, където може да бъде вдишан от други коне. Вирусът може да се популяризира и косвено посредством конюшнята, оборудването, фуража, кофите с вода, конярите или даже водачи и ветеринари.

Поради това би трябвало да се вкарат строги ограничения за изолираност, с цел да се предотврати заразяването на други коне.

Лечение на грип по конете

Подобно на грипа при хората, няма характерно лекарство за лекуване на конския грип. Вместо това вашият кон ще се нуждае от доста отмора и поддържащи грижи от вашия ветеринарен доктор. Също по този начин е най-добре да се уверите, че конюшнята е добре проветрена и без прахуляк, защото излагането на прахуляк може да докара до по-голямо инфектиране на дихателните пътища. Това ги излага на риск от развиване на спомагателни респираторни болести.

Прогнозата за конете, инфектирани с конски грип, нормално е добра, само че може да отнеме няколко седмици или даже повече, преди вашият кон да се върне към цялостно здраве. Ако той работи или се състезава, говорете с вашия ветеринарен доктор, преди да се върне към нормалните действия, защото стресът или работата прекомерно рано може да провокират рецидив.

Предотвратяване на разпространяването на грип по конете

Грипът по конете има инкубационен интервал (времето сред заразяването с вируса и проявата на симптоми) от един до пет дни, което значи, че може да се популяризира бързо. Когато довеждате нови коне в двора си, постоянно би трябвало да ги изолирате за най-малко 21 дни, с цел да предотвратите разпространяването на заболявания като грип.

Ако вашият кон има конски грип или в случай че има огнище във вашия двор, значимо е да се вкарат строги хигиенични ограничения, с цел да се предотврати разпространяването на вируса сред животните. Можете да извършите това посредством:

- Изолиране на всички инфектирани коне, до момента в който вашият ветеринарен доктор удостовери, че към този момент не са инфектирани. Това може да продължи до 14 дни. В идеалния случай конете, които са инфектирани, би трябвало да бъдат отделени от другите коне на най-малко 10 метра;

- Внимателно наблюдаване на всички коне, които са били в контакт със инфектираните, като проверявате температурата им всекидневно и търсите признаци. Също по този начин би трябвало да избягвате да пътувате с коня си;

- Носите защитни гащеризони и ръкавици, когато сте при коня си;

- Дезинфекцирате ръцете, ботушите и всякакво съоръжение, употребявано след посещаване на инфектиран кон;

- Избягвате работа с коне, разнообразни от вашите лични. Ако би трябвало да се справите с други коне, измийте и дезинфекцирайте добре ръцете си преди и след;

- Не споделяте кофи за хранене на коня, корита за вода, комплекти за подкастряне и друго оборудване;

- Във вашия двор също би трябвало да се съблюдават ежедневни ограничения за биосигурност, с цел да се предотврати разпространяването на инфекции или заболявания, изключително при въвеждане на нов кон.

Вижте още разноските при развъждането на един кон.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР