Григор Атанесян, Би Би СиСтотици акаунти, разпространяващи руска и китайска

...
Григор Атанесян, Би Би СиСтотици акаунти, разпространяващи руска и китайска
Коментари Харесай

След реформите на Илън Мъск, Twitter стана уязвим за руските тролове

Григор Атанесян, Би Би Си

Стотици сметки, разпространяващи съветска и китайска агитация работят свободно в Twitter, откакто промените на Илън Мъск оставиха обществената мрежа в действителност беззащитна.

Разследване на Би Би Си откри, че работата на екипа на Twitter за битка с осведомителните интервенции е парализирана.

Този екип разкриваше осведомителните акции и операциите на фабриките за тролове в Русия, Китай, Иран и други страни.

След като Илън Мъск купи компанията Twitter, множеството от чиновниците й бяха съкратени, което направи платформата

уязвима,

показват специалисти и уволнени експерти.

Би Би Си се обърна към няколко специалисти от Twitter, които са проследявали осведомителните интервенции преди кадровите промени.
Те са се съгласили да приказват при изискване за анонимност, защото са подписали декларация за конфиденциалност и получават закани в обществените мрежи от последователи на тайните теории.

“Човешкият пласт беше изцяло погубен. В Twitter останаха единствено автоматизираните системи. ” – споделя някогашен старши чиновник на компанията.

В огромно изявление за Би Би Си Мъск съобщи неотдавна, че в този момент в Twitter има по-малко дезинформация. Той обаче не сподели нищо за троловете и за напускането на експертите, които се бореха с тях.

Пресслужбата на Twitter не е дала отговор на въпросите на Би Би Си, като вместо това е изпратила емотикон, изобразяващ фекалия. Това е въведеният от Мъск автоматизиран отговор на мейлите до пресслужбата.

" Фабриките за тролове "

" Фабрики за тролове " се назовават проведени групи хора, пишещи координирани известия от анонимни или подправени сметки.

Терминът беше използван за първи път от съветски публицисти, които разкриха " фабриката за тролове " на Евгений Пригожин – създателя на частната войска " Вагнер ”.

Подобни техники се употребяват по целия свят – от Полша и Турция до Бразилия и Мексико.
Дори сега в Twitter действа нова мрежа от рускоезични тролове. Те поддържат съветската експанзия в Украйна, осмиват Киев и Запада, и подлагат на критика самостоятелните медии.

Много сметки в тази мрежа бяха блокирани, само че десетки към момента са дейни. Тя е обвързвана с “фабриката за тролове ” на Пригожин, показва Дарън Линвил от университета „ Клемсън “ в Южна Каролина.

Линвил и сътрудниците му са разкрили още две рускоезични мрежи с тролове: едната е проукраинска, а другата поддържа съветската съпротива, в това число Алексей Навални.

Екип от университета „ Клемсън “ следи китайски тролове, които поддържат властта в Пекин и пишат на китайски и на британски език по значими за китайските управляващи тематики.

В екипа на Twitter просто не доближават експерти, с цел да може бързо да бъдат разпознати и премахвани сметките, разпространяващи държавна агитация, споделят някогашни чиновници на компанията.

Сега в Twitter работят към 1500 души. Към момента, в който Мъск купи корпорацията, нейните чиновници бяха към 8000. Милиардерът закупи Twitter през октомври 2022 година

" Надскачаха растежа си "

Експертите доста години наред предупреждаваха за уязвимостта на обществените мрежи във връзка с операциите. Техните опасения се потвърдиха през 2018 година, когато ФБР съобщи, че подправени сметки от Русия са били представяни като „ елементарни американци “. След това Twitter и Фейсбук започнаха да наемат експерти по битка с осведомителните интервенции.

Въпреки че ресурсите и броят на потребителите на Twitter са в пъти по-малко, в сравнение с тези на Фейсбук, платформата от време на време " надскачаше личния си растеж " в битката с " фабриките за тролове ", счита Лий Фостър, специалист в областта на осведомителните интервенции.

Twitter е съумял да събере екип от проверяващи – специалисти по киберсигурност, някогашни чиновници от държавните институции и разследващите служби, както и публицисти. Служителите от екипа свободно са владеели съветски, испански и португалски, както и фарси, китайски и кантонския му акцент, на който се приказва в Хонконг.

" Имахме потребност от хора, които да могат да кажат – в случай че зад съответна интервенция стои да вземем за пример Русия, с каква цел я организира ”, разяснява един от някогашните проверяващи експерти на компанията.

Той е бил уволнен, откакто се оказало, че екипът му не се вписва в проектите за " Twitter 2.0 ": “Нашата задача беше да създадем потреблението на Twitter оптимално безвредно. И (след идването на Мъск) се сътвори усещане, че това повече няма да е приоритет. ”

Без запаси и хора

Екипът е работил в тясна съгласуваност с отдела по битка с дезинформацията. Но дилемите им не постоянно са съвпадали, тъй като осведомителните акции употребяват както фейкове, по този начин и вести за действителни събития.

Например, през 2016 година съветски тролове са се опитвали да се внедрят измежду афроамериканците в Съединени американски щати, като са употребявали действителни фрагменти с полицейско принуждение против чернокожи американци. През 2022 година група тролове е употребила отрицателни, само че в някои случаи достоверни истории за френски военни и за контингента на Организация на обединените нации в страните от Субсахарска Африка. Двете мрежи бяха блокирани.

Подобни интервенции са се провеждали в разнообразни обществени мрежи и чиновниците на Twitter са споделяли информация с сътрудниците си от Meta и други корпорации.

Тези срещи са били и илюстрация на това какъв брой по-малък е екипът от проверяващи на Twitter, в сравнение с този на Meta. По думите на някогашния чиновник е имало интервали, в които екипът на Facebook е бил 10 пъти по-голям.

Сега в Twitter не са останали даже тези запаси.

Без екип, проверяващ осведомителните интервенции, Twitter “постепенно ще стане все по-малко и по-малко безвредна ” обществена мрежа, счита Дарън Линвил от университета „ Клемсън “.
Превод: Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР