Греяното вино с подправки е неизменна част от германските коледни

...
Греяното вино с подправки е неизменна част от германските коледни
Коментари Харесай

Еволюцията на глювайн - по пазарите в Германия се търсят по-изтънчени вина

Греяното вино с подправки е неизменима част от немските коледни пазари, където е неразрешено да се споделя от кое място тъкмо идва сгряващата напитка. Източници от промишлеността споделят за ДПА, че в предишното на щандовете нормално се е продавало към този момент приготвено глювайн или търговците употребяват евтини червени виновност от Източна и Южна Европа, с цел да го греят на място.

Но след десетилетия с евтината напитка посетителите стартират да търсят по-високо качество. Както и друг усет - не толкоз подсладено и повече наподобяващо на локално вино. Затова и от ден на ден са доставките непосредствено от винарни.

Расте търсенето и на бели греяни виновност, въпреки че тази наклонност варира в обособените региони.

Бизнесът с глювайн не е дребен - германците са международни водачи в потреблението му и гълтам годишно към 50 милиона литра. Виното е " анонимно ", въпреки че се разрешават имена от региони със предпазени географски наименования като " Нюрнбергско греяно вино ". Един от водещите снабдители е баварската " Герщакер груп ", която афишира, че подготвя " според загадка обичайната фамилна рецепта " появила се при приготвянето на нюрнбергски джинджифилов самун.

Но групата е в растяща конкуренция с по-малки производители на вино, които започнаха да доставят щандовете с 30-50-литрови бъчви, споделя Ернст Бюшер от Института за немско вино в Боденхайм край Майнц. Дори магазините с огромни отстъпки към този момент оферират греяно вино от винарни.

Бушер изяснява още, че до момента в който някои търговци се открояват с прибавянето на подове или спиртни питиета във виното, други се концентрират върху другите усети и аромати на гроздето. Любителите на вино с по-малко танини се насочват към португалски или пино ноар сортове, други избират по-кадифен усет, какъвто основават дорнфелдер или риджънт. От белите от ден на ден се търсят ароматни типове като гевюрцтраминер, мускател или морио-мускател.

Майк Дьоршук, производител на вино от Райнхесен, употребява за глювайн над една четвърт от реколтата, а продажбите му са в цялата страна и чужбина. Той избира алено риджънт, само че в случай че няма задоволително количество, се насочва към дорнфелдер.

Следвайки наклонността към не толкоз сладки греяни виновност, той употребява не повече от 65 грама тръстикова захар на литър. Но не разкрива другите подправки от " Рецептата от къщата на баба Труде ". Това е загадка, споделя той за състава, кръстен на майка му.

Къде е розето, ще попитате. Германският закон признава за глювайн единствено алено или бяло вино. Греяно розе към момента не се вписва в другояче много необятния термин " овкусена напитка, съдържаща вино ". Затова Дьоршук продава своет орозу като " гореща есен ".

Сезонът за глювайн стартира в края на октомври и завършва на Коледа и в тези седмици производители и търговци са непрестанно на крайник. Най-добрата температура да се продава е сред нула и 10 градуса по Целзий, твърди Дьоршук.

Той към този момент крои дръзки проекти за след две години, тъй като международното по футбол през 2022 година в Катар ще е през ноември и декември.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР