Греяното вино е една от най-популярните напитки през зимния сезон.

...
Греяното вино е една от най-популярните напитки през зимния сезон.
Коментари Харесай

Греяното вино: ключ към дълголетието

Греяното вино е една от най-популярните питиета през зимния сезон. В доста западни страни то е неделима част от коледната софра - по този начин, както постните ястия са за българската. Дълго време не му се приписваха кой знае какви здравословни стойности. Досега.

Международен екип от учени откри, че като се изключи че носи приятност за небцето и празник за душата, греяното вино е изключително потребно за здравето и даже крие в себе си и ключа към дълголетието. Стига да не прекаляваме, несъмнено. 

До огромна степен това се дължи на съдържащите се в него антиоксиданти, известни като полифеноли. Те способстват за повишението на равнищата на положителния холестерол и надлежно за понижаване на риска от сърдечносъдови болести. Изследване даже демонстрира, че умерената консумация на известното пиво понижава риска от ранна гибел. За това значително играят роля и подправките в него.

Като цяло ароматната фалшификация канела намаление на равнищата на кръвната захар и надлежно за предотвратяване и управление на заболяването диабет. Карамфилът пък подтиква имунната система и подкрепя храносмилането. Смята се също, че подправката може да способства за управление на диабета и за възстановяване на костното здраве.

Как да си приготвим греяно вино?

Традиционно греяното вино се подготвя от алено вино, като му се прибавят ароматни подправки, плодове, ядки, захар или мед. Сервира се горещо, само че може и топло. Има предписания за подготвяне на напитката в алкохолен и безалкохолен вид. Подходящи типове червени виновност за ароматната напитка са портвайн и бордо, само че несъмнено Вие може да го приготвите с алено вино по ваш избор.

Най-често използваните подправки за греяно вино са: канела, карамфил, кардамон, черен пипер, джинджифил, ванилия, като целесъобразно е те да не са смлени, с цел да не се постанова да прецеждате напитката. Плодовете, които се прибавят към ароматната напитката с алено вино са ябълки, лимони и портокали. За още по-приятен усет може да се прибавят орехи и стафиди.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР