Грети Стефанова е общински съветник в СОС и председател на

...
Грети Стефанова е общински съветник в СОС и председател на
Коментари Харесай

ДБ иска оставка в СО заради напрежението със 142-ро и 203-о училище - Интервю

Грети Стефанова е общински консултант в СОС и ръководител на групата на  " Демократична България - Обединение ". По обучение е строителен инженер, има магистратура по обществено ръководство. Член е на комисиите по обучение и просвета, по стопанска система и по устройство на територията. С нея беседваме за спора за постройката, която си поделят две столични учебни заведения - 142 ОУ „ Веселин Ханчев “ и 203 ПЕГ " Св. Методий ".

- Г-жо Стефанова, по Ваша информация каква е обстановката със 142-ро и 203-о учебно заведение? Преди дни обявихте за проблем поради общото прилагане на постройката им, при който се стига до конфликтни обстановки.

- Ситуацията не е изключителна - в столицата има 16 общински учебни заведения, които споделят една постройка. Проблемът при 142-ро и 203-о учебно заведение е, че постройката е общинска благосъстоятелност и не е позволено по потребен на учениците метод използването на постройката. Местната aдминистрация, може би кметът на региона, и най-вече дирекция " Образование " към Следствен отдел към окръжна прокуратура не са поели уговорката да разпределят вярно потребление на постройката от двете учебни заведения. А дечицата на София са равни и наша съществена грижа е добруването на тези дечица.

- Казвате, че не е разпределено вярно използването на постройката. За физкултурния салон ли става дума?

- Не е единствено това. Например 203-о училище има към 500 възпитаници, а 142-ро - към 600. Горе-долу са отмерено разпределени децата, само че за жалост потреблението въз основата не е съобразено с броя на децата. 142-ро са си разрешили даже да заключват с преградни порти коридори и да претендират, че даденият кулоар е единствено за техните възпитаници. Не може да се допусне заключване на коридори, още повече с оглед пожаробезопасност. Не може дечица от 1-ия етаж да се карат да се качват на 4-тия етаж да употребяват тоалетна. Възможно ли е учебно заведение с 500 деца да употребява единствено една тоалетна, една клетка - мъжка и дамска? Това  е неприемливо. Възможно ли е учениците от едното училище да би трябвало да минат през целия двор, с цел да отидат до бюфета? И когато желаят да минат по коридора, да се вършат кавги и учителите по физическо образование да раздават правораздаване? За да е политкоректно, как да го кажа - нахлуване в персоналното пространство. Имало е няколко такива случая. Случаят, по който се повдигна въпросът в комисията в СОС, беше нахлуване в персоналното пространство на директорката на 203-о училище. Разбира се, за това има очевидци, има документ, има отчет от самата директорка, има отчет от дежурния преподавател, който е очевидец на случката и недоволства.

- Каква тъкмо е случката?

- Не се позволяват деца да минават по коридорите. Учителката по физкултура от едното учебно заведение стартира да се кара на директорката на другото учебно заведение. Тя пази всички дечица, които са в тази постройка. На процедура - навлиза в персоналното пространство на директорката. Но това не е единственият случай. Отделно се намесва и хигиенистката - с парцал с дълга ръкохватка и така нататък Общо взето, извънредно противен случай.

Това става в междучасието. От едното учебно заведение се пробват да омаловажат случилото се и да кажат, че не е по този начин. Но на процедура става пред всички деца. А и тези проблеми в тази постройка са световноизвестни в кавички. И всички деца и родители са пострадали.

Тези случки не са неотдавна. Но от година-две са зачестили, доколкото знам, има цялостна директория с недоволства в Следствен отдел към окръжна прокуратура, за които даже не се дава публичност и не се търси решение.

Малко след случката с директорката има случай с момче от 12-ти клас - с момиче от същото учебно заведение той желал да отиде до бюфета, става скандал, отново нахлуване в персоналното пространство, което е разказано от детето, от родителя, от 6 районно управление (на МВР), тъй като са идвали от Министерство на вътрешните работи - има протокол, от учители. Това не е нещо, което можеш да скриеш, и ме възмущава, че в Следствен отдел към окръжна прокуратура и в комисията, в която съм член, бяхме насрочили изключително съвещание да се разяснява по-подробно казусът, да се изслушат директорките и кметът на региона. Това заседание  се отсрочи. Видно е безусловно безхаберие от отдел " Образование ", по тази причина нашата група на Демократична България към СОС желае оставката на госпожа Мария Минчева, шеф на дирекцията. Заради неспособността ѝ да се оправи с дългогодишното напрежение сред тези две у-ща в регион " Красно село ".

Не виждам кой печели от прикриване на казуса, той ескалира. 

- Имало ли е опити за ходатайство от страна на общината?

- Не считам, че това би трябвало да бъде взаимоотношение сред две шефове, тук не би трябвало да има безусловно нищо персонално. Това е общинска благосъстоятелност, тези директорки са определени с конкурс от РУО София. Те са там, с цел да извършват своите отговорности в услуга на децата на София. 

- От по кое време са тези случаи?

- От януари. Единият е на 10 януари, а другият - на 25 януари. 

- Винаги еднакъв преподавател ли е намесен?

- Не. Разнообразие има. Но постоянно мотивът е " Вие не можете да минавате отсам. "

- Има ли отлив?

- Много огромен, даже за първи клас. Има отлив и на преподаватели, огромна част от тях се усещат в несвойствена конюнктура, карайки ги да гонят деца.

- Вашето предложение?

- Да се слеят двете учебни заведения и да се направи нов конкурс за шеф на училище с ново име, нова номерация.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР