Грешни регламенти в здравната система блокират работата на Експертните лекарски

...
Грешни регламенти в здравната система блокират работата на Експертните лекарски
Коментари Харесай

Пациенти: Системата затруднява лечението на 12 000 пациенти с ревматологични и дерматологични заболявания

Грешни регламенти в здравната система блокират работата на Експертните лекарски комисии и по този начин затрудняват лекуването с биологична терапия и следенето на 12 000 пациенти в дерматологията и ревматологията. Това съобщи Анета Драганова от Асоциацията на пациенти с автоимунни болести (АПАЗ).

„ Проблем в ревматологията е, че амбулаторна процедура №42 (Амбулаторно наблюдение/диспансеризация на пациенти с възпалителни полиартропатии и спондилити) е включена в бюджета на лечебните заведения. И когато в края на всеки месец бюджетът се изчерпи, една седмица Експертните лекарски комисии не заседават. Това лимитира достъпа на пациентите до биологична терапия.

Друг главен проблем

е централизирането в четири града на Експертните лекарски комисии,

които изписват и не престават биологична терапия. Не на последно място е явяването на пациентите на всеки 6 месеца на комисия, което за нас е необяснимо, откакто има опция това да се случва и на 12 месеца “, изясни Анета Драганова.

Задава се още един проблем в работата на Експертните лекарски комисии в ревматологията и дерматологията, когато стартира да работи новата електронна система в лечебните заведения, добави тя.

Според нея Министерство на здравеопазването е подало неизпълнимо задание на компанията " Информационно обслужване " за работата на Експертните лекарски комисии, защото не се е съветвало авансово с пациентските организации, Българско дерматологично сдружение и Българско сдружение по ревматология.

Когато електронната система влезе в деяние, по процедура №38 (Амбулаторна процедура за установяване на проект на лекуване и следене на лечебния отговор при пациенти, получаващи скъпоструващи лекарствени артикули по реда на чл.78) Експертните лекарски комисии ще би трябвало да работят всеки ден от 8 сутринта до 8 вечерта, тъй като в електронната система е заложено прегледът на един пациент да е 20 минути. В момента Експертните лекарски комисии имат административни функционалности и заседават единствено три пъти в седмицата по 2 часа, като на седмица през комисиите минават по над 100 пациенти. По новия правилник, заложен в електронната система, на Експертните лекарски комисии ще може да се явяват седмично най-много 12 индивида. Това освен ще затрудни, само че напряко ще блокира лекуването и следенето на 12 000 пациенти на биологична терапия.

„ За да се решат тези проблеми, ще предложим на Министерство на здравеопазването, първо,

следенето на пациентите да става в извънболнична помощ,

т.е. да се извади от болничната помощ амбулаторна процедура 42 за ревматологията). Второ, лечението по протокол 1C също да се изписва в извънболничната помощ от лекуващия кожен лекар и ревматолог. Това доста ще редуцира административния път на пациента. Трето, Експертните лекарски комисии да управляват процеса единствено цифрово, без да се изисква наличие на пациента – по този начин за всяко досие в системата ще са нужни не повече от 5 минути и ще може да се обработят всички досиета. В противоположен случай няма да ни стигнат две години, с цел да минат на комисия всичките 12 000 пациенти, които се лекуват с биологични лекарства “, изясни Анета Драганова.

Тя добави, че когато амбулаторна процедура 42 отиде в извънболничната помощ, тя ще дава достъп до диспансеризация и на останалите пациенти с ревматологични болести. В момента тези пациенти са дискриминирани, защото диспансеризацията по №42 е единствено за получаващите скъпоструващи лекарства. Промяна би трябвало да се регламентира в наредбата за диспансеризация към Министерство на здравеопазването.

АПАЗ взаимно Експертния съвет в дерматологията към Министерство на здравеопазването ще упорства следенето на пациентите с псориазис да се прави в извънболничната помощ. Освен това да се разшири и пакетът от проучвания, който се заплаща от Здравната каса за диспансеризираните пациенти със псориазис. Така два пъти годишно тези пациенти да получават в допълнение проучвания за хепатит В, хепатит С, ХИВ и квантиферонов тест за туберкулоза.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР