Грешка в решение на Комисията по досиетата прати благоевградски сътрудник

...
Грешка в решение на Комисията по досиетата прати благоевградски сътрудник
Коментари Харесай

Комисията по досиетата прати благоевградски агент в РИК-Смолян, не че там си няма

Грешка в решение на Комисията по досиетата " прати " благоевградски помощник на някогашната Държавна сигурност в Районната изборна комисия (РИК) – Смолян.
Става въпрос за Бойка Николова Юсева от Гоце Делчев, за която написа в решението, че е член на РИК – Смолян. Проверката за нея открива, че е била притежател на явочна квартира с псевдоним „ Струма “, вербувана през 1984 година Справка в уеб страницата на ЦИК сочи, че тя в действителност е член на РИК – Благоевград.
В Районната изборна комисия на Смолян обаче си има сътрудник. Представителят на Българска социалистическа партия Иван Райков е бил вербуван през 1987 година от о. р. Петър Стратев. Секретното му съдействие към Държавна сигурност – Смолян е под псевдонима „ Константин “.
Проверката на Комисията за откриване на документите и за оповестяване на принадлежност на български жители към Държавна сигурност и разследващите служби на Българска народна армия сочи, че сътрудници на тоталитарните служби в състава на ЦИК няма.
В районните изборни комисии за идните избори за Екологичен потенциал са тествани 253 лица. Двеста четиридесет и пет не подлежат на инспекция. За 8 от членовете е открита принадлежност към някогашните комунистически служби:
Божидар Славчев Манев - член на РИК в 16-ти регион - Пловдив;
Бойка Николова Юсева - член на РИК в Първи регион – Благоевград;
Валери Василев Балев - член на РИК в 25-ти регион – София;
Владимир Добрев Иванов - зам-председател на РИК в 24-ти регион – София;
Георги Александров Александров - член на РИК в 12-ти регион – Монтана;
Иван Маринов Борисов - член на РИК в 18-ти регион – Разград;
Иван Михайлов Райков - член на РИК в 22-ри регион – Смолян;
Кина Атанасова Шереметова-Бошева - член на РИК във Втори регион – Бургас.
Предстои и наложителна инспекция на претендентите за представители на България в Европейския парламент. Това обаче ще стане откакто завърши регистрацията на листите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР