Гренландия (на гренландски: Kalaallit Nunaat; на датски: Grønland; букв. на

...
Гренландия (на гренландски: Kalaallit Nunaat; на датски: Grønland; букв. на
Коментари Харесай

Гренландия преминава на самоуправление

Гренландия (на гренландски: Kalaallit Nunaat; на датски: Grønland; букв. на български: „ Земя на гренландците “, „ Зелена земя “) е самоуправляваща се провинция, намираща се сред Северния ледовит океан и Атлантическия океан. Тя съставлява арктическа островна страна и е част от континента Северна Америка както в географски, по този начин и в етнически смисъл. Все отново в политически и исторически проект Гренландия е доста по-тясно обвързвана с Европа и по-специално с Исландия, Дания и Норвегия. Страната е по едно и също време най-голямата подвластна територия и най-големият остров в света. С население от 55 847 души (януари 2016) тя е една от най-рядко обитаемоте страни в света.

През 1979 година Дания дава на Гренландия известна автономност и я прави равнопоставен член на Кралство Дания. През 2008 година Гренландия организира референдум за по-голяма автономност. Това се реализира през идната година, като Дания резервира контрола над външната политика и защитата, и финансовата политика, и обезпечава годишна помощ от 3,4 милиарда датски крони или към $11 300 на гренландец.
 Роден е Леон Бона Роден е Леон Бона
Роден е на 20 юни 1833 година в Байон, Франция. Учи при Федерико Мадрасо в Мадрид и Леон Коние в Париж. Ранните му картини са с религиозни...

На 21 юни 2009 година Гренладния възприема форма на самоуправление в региона на правните въпроси, полицията и потреблението на естествените си благосъстояния. Гренландците са приети като обособена нация според интернационалното право. Дания резервира контрола върху финансовата, външната политика и защитата, до момента в който локалните органи поемат отговорността за полицията и правосъдната система. Копенхаген продължава да отпуска годишна помощ от 3,4 милиарда датски крони, само че откакто Гренландия стартира да получава доходи от естествените си благосъстояния (нефт, природен газ и диаманти), помощта ще бъде последователно намалявана. По своя път към отделяне от датското ръководство гренландският език е признат за единствен формален език в Гренландия на историческа гала.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР