Грехота е да се изхвърля хляб. Но какво да правим,

...
Грехота е да се изхвърля хляб. Но какво да правим,
Коментари Харесай

Не изхвърляйте стария хляб

Грехота е да се изхвърля самун. Но какво да вършим, в случай че ни остане остарял самун и не можем да го консумираме? Ето няколко предписания, с които ще ни влезе сполучливо в приложимост.
Всички обичаме салати и крем супи с крутони . А от какво се вършат крутоните? От остарял самун. Нарежете хляба на дребни кубчета и ги изсипете в бездънен съд. Може да прибавите риган или други подправки, както и зехтин. Разбъркайте и изсипете наличието в тава, застлана с хартия. Печете във фурна на 220 градуса, до момента в който кубчетата придобият златист цвят.
Баница
Необходими артикули:
половин остарял самун
1 кисело мляко
към 300 гр сирене
½ чаена чаша олио
6 яйца
½ чаена чаша вода
1 ч.л. сода

Начин на подготвяне:
Нарежете хляба на кубчета. Смесете разрушените яйца и натрошеното сирене. Сложете содата в млякото и прибавете към сместа. Добавете олиото и водата и разбъркайте. Намажете тавата с олио и поставете късчетата от самун. Залейте със сместа и печете в авансово загрята фурна.
Сладкиш
Необходими артикули:
остарял самун
600 мл прясно мляко
4 яйца
1 чаена чаша захар
червени плодове (може от компот)
1 чаена лъжица ром (по желание)
Начин на подготвяне:
Нарежете хляба на филии, които се подреждат компактно в дълбока тава. На всеки 2 реда филийки, се слагат плодове и се поръсва захар. Така се реди, до момента в който свършат продуктите, като са приключва с самун. Яйцата, захарта и млякото се разрушават. Добавя се ром. Сместа се излива върху хляба. Най-отгоре се слага паница, с цел да не изплуват филийките. Пече се в умерена фурна за към 20-25 минути. Чинията се маха и се пече още към 10 минути. След като изстине, сладкишът се оставя в хладилника за 2-3 часа. Сервира се леден.

Бисквитена торта от самун
Необходими артикули:
половин остарял самун
600 гр бисквити Закуска
250 гр маргарин
2 банана
3-4 с.л. какао
сокът от 1 компот
1 чаена чаша захар
кокосови стърготини
Начин на подготвяне:
Накиснете хляба във вода и изцедете. Разбийте с миксер маргарина, захарта и какаото и прибавете хляба. Потопете бисквитите в компота. В правоъгълна тава сложете ред бисквити, намазани с крема, от горната страна поставете резенчета банан. Така редувайте до края. Отгоре поръсете с кокосовите стърготини. Оставете 2-3 часа в хладилника и сервирайте.

Още от РЕЦЕПТИ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР