Гръцкото правителство е реагирало с изключително бързи рефлекси след встъпването

...
Гръцкото правителство е реагирало с изключително бързи рефлекси след встъпването
Коментари Харесай

Герапетритис: Гърция мигновено уведоми цяла Европа за нарушаването на Преспанското споразумение от Силяновска

Гръцкото държавно управление е реагирало с извънредно бързи рефлекси след встъпването в служба на новия президент на Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова, която наруши Преспанското съглашение в клетвата си. Това съобщи гръцкият външен министър Йоргос Герапетритис на чуване в Народното събрание, представен от ЕРТ.

На 12 май Силяновска постави клетва като президент на “Македония ”, а не Северна Македония.

В рамките на няколко часа за случая са известени ръководителят на Европейската комисия, ръководителят на Европейския съвет, представителят на Европейския съюз, НАТО и всички гръцки сътрудници.

“Много страни бяха активизирани с помощта на гръцката външна политика, която с бързи рефлекси съумя да интернационализира въпроса и ние ще продължим продължим да го повдигаме ”, сподели Герапетритис.

“Преспанското съглашение е контракт, който има огромни проблеми, само че съставлява интернационално право, което би трябвало да съблюдаваме, тъй като съгласно конституцията то е над всяка друга правна наредба ”, акцентира външният министър на Гърция.

Йоргос Герапетритис изрично отхвърли изявленията в гръцката преса за присъединяване му в правенето на Преспанския контракт.

“Не единствено, че нямах присъединяване, само че и нямаше да мога да вземам участие по простата причина, че изрично не съм склонен с Преспанското съглашение, което е юридически текст с големи проблеми, които стават явни във времето ”, изясни той.

Министърът на опазването на здравето на Гърция Адонис Георгиадис сподели от своя страна, че “Гърция ще направи това, което е планувано, в случай че Преспанското съглашение бъде нарушавано ”.

“Няма подозрение, че в случай че водачът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски стане министър председател и продължи с сходни изявления, Кириакос Мицотакис ще анулира Преспанското съглашение ", сподели Георгиадис.

БГНЕС напомня още, че Преспанският контракт бе подписан на 17 юни 2018 година в с. Нивици на брега на Голямото преспанско езеро. Споразумението бе подписано от външните министри на двете страни Никос Кодзиас и Никола Димитров в наличието на министър председателите Алексис Ципрас и Зоран Заев. Споразумението постави завършек на дългогодишния спор за името на Република Македония сред управляващите в Скопие и Атина, напомня БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР