Гръцкият външен министър Никос Кодзиас и първият дипломат на Република

...
Гръцкият външен министър Никос Кодзиас и първият дипломат на Република
Коментари Харесай

Първите дипломати на Скопие и Атина преговарят за името във Виена


Гръцкият външен министър Никос Кодзиас и първият посланик на Република Македония Никола Димитров ще проведат през днешния ден втори за седмица договаряния.

Този път срещата е във Виена, в наличието на специфичния представител на генералния секретар на Организация на обединените нации Матю Нимиц.

Преди това договаряния се водиха в Скопие, където за първи път от 12 години кацна аероплан от Атина. Това стана допустимо, откакто управляващите трансформираха името на летището, което се наричаше „ Александър Македонски “. По време на двудневните диалози Кодзиас се срещна с сътрудника си, с политическото и държавното управление на страната, опозицията, представители на албанските партии. След диалозите Кодзиас съобщи, че Атина и Скопие са съгласували своите позиции и са разрешили някои проблеми.

Във Виена следва нов кръг от договаряния и специфичният представител на генералния секретар на Организация на обединените нации Матю Нимиц ще формулира писмен отчет за Съвета за сигурност, в който ще се съдържа това, което страните към този момент са съгласували и за което ще се спогодят в негово наличие.

Гърция упорства за смяна на името на прилежащата република, с цел да не я бъркат с гръцката област Македония, и счита че Скопие води политика на иредентизъм, т.е. опит за анексиране на непознати територии към хипотетично еднонационалната страна. Макар и страната да е приета с конституционното си име "Република Македония" от 142 страни, поради позицията на Гърция, в интернационалните организации тя членува под името "Бивша югославска република Македония"

Спорът сред двете страни, който продължава съвсем 30 години, затруднява приемането на страната в НАТО и Европейския съюз.

По-рано гръцкото външно министерство показа свое проектоспоразумение и получи отговор. Предложеният от Атина проект за споразумяване на разногласието планува съставно име, което ще се употребява и за вътрешна и за външна приложимост, и това допуска смяна на конституцията на прилежащата страна.

В оферти за разискване лист има четири наименования, само че той не е финален и в него могат да се прибавят нови хрумвания.

Министерството на външните работи на Гърция обаче изрично отхвърля предлагането за Република Македония (Скопие).

Едно от най-вероятните имена е “Горна Македония “. То беше упоменато като задоволително от гръцкия министър председател Алексис Ципрас на конференция на 23 март в Брюксел, в отговор на въпрос на публицист от Скопие. /РИА Новости
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР