Гръцкият президент Катерина Сакеларопулу се очаква да връчи на Кириакос

...
Гръцкият президент Катерина Сакеларопулу се очаква да връчи на Кириакос
Коментари Харесай

Гръцкият президент Катерина Сакеларопулу връчва мандат на Мицотакис след убедителната победа

Гръцкият президент Катерина Сакеларопулу се чака да връчи на Кириакос Мицотакис формалния мандат за сформиране на държавно управление в понеделник сутринта след безапелационната победа на неговата партия „ Нова народна власт ” в неделя вечерта, оповестява електронното издание на в..

Очаква се Мицотакис да дойде в президентския замък в центъра на Атина в 11:00 часа и да постави клетва като министър-председател за втория си мандат в 13:00 часа.

Сакеларопулу ще бъде осведомен за формалните изборни резултати по-рано денем от ръководителя на Народното събрание Константинос Тасулас, откакто ги одобри публично от вътрешния министър на служебното държавно управление Калиопи Спану.

Очаква се Мицотакис да разгласи състава на новия си кабинет по-късно в понеделник.

Предвиждаше се партията на Мицотакис да завоюва 158 от 300-те места в Народното събрание, с помощта на смяна в изборния закон, която дава на спечелилата партия спомагателни кресла. Предишните избори през май, извършени по пропорционална система на посланичество, му донесоха пет места по-малко от нужното болшинство, макар че завоюва съвсем 41% от гласовете, и той реши да търси по-силен мандат на втори избори, вместо да се стреми да образува съдружно държавно управление с по-малка партия.

Избирателната интензивност обаче остана ниска - малко под 53% от имащите право на глас отидоха до урните, спрямо малко над 61% при вота през май.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР