Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис призова турския президент Реджеп Тайип Ердоган

...
Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис призова турския президент Реджеп Тайип Ердоган
Коментари Харесай

Мицотакис призова Ердоган да отведе отчаяните хора от Еврос

Гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис прикани турския президент Реджеп Тайип Ердоган да води хилядите мигранти, струпали се в региона на река Еврос (Марица) на границата сред Турция и Гърция.

В изявление на Гръцко-германския стопански конгрес в Берлин Мицотакис сподели, че Европа навлиза в нов стадий в областта на миграцията.

„ Президентът Ердоган ще дойде тази вечер в Брюксел. Аз считам за позитивно такова развиване на събитията. Надявам се, че това ще бъде началото на деескалация на рецесията “, сподели Мицотакис.

Той акцентира, че в случай че Ердоган желае да преразгледа Съвместната декларация на Европейски Съюз и Турция за миграцията, „ която той самичък унищожи на процедура “, то би трябвало да направи следните стъпки: да води обезверените хора от Еврос, да престане да популяризира подправени вести и агитация и да прегледа ограничения като взаимно наблюдаване за надзор на потока мигранти и от турската страна на границата.

Според Мицотакис президентът на Турция би трябвало да се съгласи също, че в Турция би трябвало да се връщат освен незаконните мигранти от гръцките острови, а и тези от вътрешността на страната.

„ Гърция постоянно е признавала и признава, че Турция играе значима роля в решаването на казуса с бежанците, само че това не може да става в условия на закани и шантаж “, сподели гръцкият министър председател.

Мицотакис прикани също за реализиране на съглашение за непринудено преселване на малолетните мигранти от Гърция в Европа, като моли страните членки на Европейски Съюз да вземат присъединяване в тази „ практическа проява на взаимност “.

На 28 февруари Ердоган разгласи, че към този момент няма да стопира сирийските бежанци да се насочат към Европа, откакто 36 турски военни бяха убити в сирийската провинция Идлиб.

Гърция от своя страна заяви, че нейните сили за сигурност са съумели да осуетят над 37 хиляди опита за незаконно прекосяване на границата и са арестували 300 души, от които единствено 4 % са били сирийци.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР