Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис обвини ръководителите на Турция, че подкопават

...
Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис обвини ръководителите на Турция, че подкопават
Коментари Харесай

Мицотакис се обърна към турския народ заради конфликта

Гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис упрекна ръководителите на Турция, че подкопават мира и стабилността в региона на Източното Средиземноморие в миг на война, само че увери турския народ, че Гърция не е опасност за страната им, съобщи Ройтерс.

Двете страни са членки на НАТО, само че от десетилетия са в спор по редица въпроси, в това число къде стартира и свършва континенталният им шелф, енергийните запаси, прелитанията в Егейско море, статута на демилитаризираните острови и разделения Кипър.

Лидерите на Турция наподобява имат странна фикс идея във връзка с моята страна… Те заплашват, че Турция ще пристигна някоя нощ, в случай че реши. Това е езикът на агресор, сподели Мицотакис по време на обръщението си пред Общото заседание на Организация на обединените нации. От Организация на обединените нации бих желал да се обърна непосредствено към турския народ: Гърция не съставлява опасност за вашата страна. Ние не сме ваши врагове, ние сме съседи, сподели той.

Дългогодишното напрежение сред двете страни се ускори неотдавна. Гърция се оплака на НАТО и Организация на обединените нации този месец от това, което назова „ провокаторски “ изказвания на турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Ердоган упрекна Гърция тази седмица в „ закононарушения против човечеството “, имайки поради отношението ѝ към мигрантите, а по-рано този месец я упрекна в окупирането на острови в Егейско море, които имат демилитаризиран статут. Гърция твърди, че Турция оспорва гръцкия суверенитет на островите и се възползва от казуса с миграцията.
Източник: newsbg.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР