Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис не вярва в най-лошия сценарий за

...
Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис не вярва в най-лошия сценарий за
Коментари Харесай

Мицотакис: Не вярвам във въоръжен конфликт с Турция

Гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис не има вяра в " най-лошия сюжет " за развиване на връзките сред Гърция и Турция и във въоръжен спор по отношение на изказванията на турското управление.

„ Притеснен съм от усилването на турската изразителност. Призовавам Турция да осъзнае, че превръщането на външната политика в инструмент за вътрешнопартийното потребление не е вярната тактика “, сподели Мицотакис на конференция в северния гръцки град Александруполис, запитан дали е вероятен „ най-лошият сюжет “ в двустранните връзки.

Според него Гърция е подготвена да седне на масата на договарянията и, като се преценява с интернационалното право, да реши " единственото несъгласие " с Турция, което се отнася до делимитацията на морските зони в Егейско море и в Източното Средиземноморие.

„ Надявам се, че сме видели кресчендо от изразителност с всичко това, което споделят, че ще дойдат в Гърция една вечер “ и в този момент тонът ще спадне, сподели Мицотакис. „ Но никога Гърция няма да одобри указания по какъв начин да упражнява своя суверенитет и суверенните си права. Ясно е, че тя би трябвало да укрепи въоръжените си сили, както и планове за ограничение, като оградата на границата на Еврос. Оградата, която към този момент е издигната, беше доста ефикасна “, сподели той, съобщи Факти.бг.

Висшето управление на Турция предизвести Гърция да не уголемява териториалните си води в Егейско и Източното Средиземноморие. Коментирайки изявленията на гръцките медии, че териториалните води на Гърция ще бъдат разширени до 12 благи към Крит, турският външен министър Мевлют Чавушоглу съобщи, че Анкара няма да разреши разширението на гръцките води даже с една миля в Егейско море. Ръководителят на турското външно министерство, базирайки се на мотива за война от страна на Анкара, сподели, че решението на турския парламент от 1995 година по този въпрос е ясно и остава в действие. Турция по-рано сподели, че ще прегледа разширението на гръцките води като мотив за война.

Турският президент Тайип Ердоган на няколко пъти съобщи, че " турците може да дойдат ненадейно през нощта ", в случай че гръцките провокации продължат.

В същото време Ердоган отхвърля да поддържа връзка с Мицотакис от месец май 2022 година Турският президент сподели, че министър председателят на Гърция е нарушил договореностите, реализирани на срещата им през март, и оттук насетне за него няма политик като Мицотакис. Според него Турция си сътрудничи с почтени политици, които съблюдават обещанието си.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР