Гръцкият остров Самотраки е истинска приказка в зелено. Скалистите възвишения

...
Гръцкият остров Самотраки е истинска приказка в зелено. Скалистите възвишения
Коментари Харесай

Остров Самотраки и неподозираните приключения, които поднася

Гръцкият остров Самотраки е същинска приказка в зелено. Скалистите възвишения на най-високата планина Саос (1 611 метра) се редуват с полегати скатове, покрити с чинари в причудливи форми, дъбови гори и величествени кедри. Подхранвани от чистите води на три реки, с красиви водопади, виреят редки растения. Зеленчукови градини се ширят в полетата, а масиви от маслинови дървета се редят терасовидно по крайбрежието.
 Остров Бозджаада, прочут още като Тенедос - място за море, вино и непокътната природа
Непознатият остров Бозджаада - море, вино и непокътната природа

Познат още като Тенедос и покрай нашите географски ширини

Разположен измежду водите на в Егейско море, покрай североизточната граница на Гърция с Турция, Самотраки е бил прочут в античния свят като религиозно светилище. И до ден-днешен спомен за това пазят скалните олтари и храмове.

В последните години Самотраки става все по-привлекателно място за туристите. Но за тези, които обичат непокътната дива природа и спокойствието. Повечето от местата за настаняване в него са скромни, ангажирани с оптимално запазване на околната среда.

" Всичко е за природата ", споделя Калиопи Парселиас, притежател на Parselias Studios, ситуирано в крайбрежното градче Терма, в което предлага стаи чартърен повече от 30 години. " Самотраки е друг, непорочен остров. Има зелени гори, реки, водопади, море, планина, минерални извори и тук идват феновете на природата ", споделя още тя. " При това хора от цяла Европа ".

Самотраки притегля с многото си водопади, които се спускат върху гладки скали, образувайки естествени речни басейни, наречени ватрес. Те постоянно са употребявани от туристите за плуване, скокове във вода или за фамилни пикници.

Една от огромните реки на острова е Фониас. Тя извира от планината Саос и се влива в морето. Името ѝ преведено от гръцки значи " палач ", което дава отговор на мощната ѝ мощ, изключително в пълноводните интервали. Тя е известна и с трите си водопада. Първите два от тях - Фониас и Герания са елементарно налични и подобаващи за водни спортове, за разлика от Клейдоси, третият водопад, който е трудностъпен и рисков.

За запалените планинари, двупосочното пътешестване от Терма до върха на Фенгари, както гърците назовават планината Саос, е малко над 17 километра. Пътеката е сложна за нанагорнище, само че добре структурирана и с нужните предупредителни табели.

За по-малко пламенно настроените са термалните бани, датиращи от византийско време, с изключение на многото плажове. Кипос, покрай източното крайбрежие, е посипан с красиви дребни синкави камъчета, до момента в който Пахиа Амос на юг е единственият песъчлив плаж на острова. До плажа Ватос пък се стига единствено с лодка, която минава около Kremasto Nero, което значи безусловно " провесен водопад " - който, при цялостен поток, се спуска непосредствено в морето, без да допира скалите, откъдето идва и името му.

И феновете на историята има какво да открият за себе си на Самотраки. Храмът Арсиноион или Светилището на Великите богове, е мястото, където е открита статуята на Нике, известна като " Крилатата победа на Самотраки ". Изваяна през II век пр.н.е. и изложен в Лувъра, тя е едно от най-известните антични творби на изкуството.

Храмът, който с днешна дата е отчасти реконструиран, датира отпреди времето на класическа Древна Гърция и в миналото е бил набожен център на Северно Егейско море.

Столицата на острова е Хора, написа CNN. В цитаделата, издигната през XV век от генуезкия държател Паламедес Гателуци, си коства човек да седне в кафенето в основата ѝ и да се наслаждения на гледката към града. Улиците са красиви и сантиментални - прозорците на всяка къща са обсипани с цветя, а клоните на дърветата хвърлят тежка сянка над заведения за хранене и кафенета.

Малкият етнографски музей е ситуиран в обичайната селска къща и е цялостен с религиозни икони, картини и битови предмети.

На Самотраки има доста кози, освен това на всички места. Шляят се напразно, търсят и предъвкват храна измежду дърветата. И се оказва, че те са известни в цяла Гърция. С усета си.

В дребните фамилни заведения за хранене, ситуирани измежду природата или с прелестни гледки към морето, се оферират вкусни ястия с козе месо. Приготвено на фурна със сливи, мариновано в алено вино или задушено в дюля -  съвсем всичко в менюто е отгледано или направено от хората, които обслужват.
 Санторини, подводният вулкан Колумбо и засечената магмена активност в една от камерите му
Неподозираната опасност, надвиснала над Санторини

Колко рисков може да е туризмът на острова

Разбира се, както се чака от гръцки остров, има и обилие от морски блага, а няколко ресторанта оферират и вегетарианска и веган храна, в това число немлечни версии на spanakopita, обичаен гръцки къс, който нормално се прави със спанак и фета. А всеки, който има предпочитание, може да си закупи локално сирене, мед и зехтин от фермите на острова.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР