Гръцкият жилищен пазар показа първите признаци на забавяне на растежа

...
Гръцкият жилищен пазар показа първите признаци на забавяне на растежа
Коментари Харесай

Цените на имотите в Гърция падат, но не навсякъде

Гръцкият жилищен пазар сподели първите признаци на закъснение на растежа на броя на сделките.

След покачването на цените на жилищата през последните две години, в райони, където търсенето идва основно от гръцки купувачи, продажбите започнаха да понижават поради настоящата неустановеност и високите лихвени проценти, оповестява  Ekathimerini.

Това е главното умозаключение от годишното изследване на Обсерваторията на жилищния пазар Topo GES IKE, част от мрежата от организации за недвижими парцели RE/MAX, и основано на данните от регистъра на цената на прекачване на недвижими парцели в Генералния секретариат на осведомителните системи за 2022 година

В северните покрайнини на Атина броят на продажбите е намалял с 8% по отношение на 2021 година, в Източна Атика спадът е 15%, а в западните покрайнини на Атина - 6%.

Какво се случва с наемите и цените на парцелите в Гърция

Спад от 12% в продажбите е маркиран и в Пирея, до момента в който продажбите на жилища в предградията на пристанищния град са намалели с 3%.
 istock istock
Обща характерност на тези региони е забележителното нарастване на цените, оповестено в съответните контракти за продажба, както и фактът, че купувачите са   предимно гърци.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР