Гръцкият бизнес има интерес към Югозападна България, заради близката локация

...
Гръцкият бизнес има интерес към Югозападна България, заради близката локация
Коментари Харесай

Гърция е в топ 3 по размер на преките инвестиции в България

Гръцкият бизнес има интерес към Югозападна България, поради близката локация и спомагателните благоприятни условия, които страната ни може да предложи. Това стана ясно по време на среща сред заместник-министърът на стопанската система Александър Манолев, кметът на Сандански Кирил Котев и Минко Герджиков, изпълнителен шеф на Гръцкия бизнес съвет в България. По време на нея бе показан общинският план за отделяне на индустриална зона Сандански и бяха коментирани вероятностите пред него.
„ За последните 10 години са регистрирани 3.68 милиарда евро чисти директни задгранични вложения от Гърция, с което страната се подрежда на 3-то място по мярка на директните вложения в България “, сподели заместник-министър Манолев. Той акцентира, че България се стреми да предлага все по-добри условия, с цел да се насърчи тази наклонност. „ В Министерството на стопанската система е входиран план за отделяне на индустриална зона в Сандански и страната може да го поддържа, в случай че има капацитет за нахлуване на нови вложения в района “, изясни Александър Манолев.
По време на срещата бе контрактувано да се провежда българо-гръцки бизнес конгрес, на който да бъде показан плана за индустриална зона Сандански и ограниченията за поощряване на вложения в България. Според изпълнителният шеф на Гръцкия бизнес съвет Минков Герджиков има интерес от страна на компании от южната ни съседка към този район и като цяло към страната ни, тъй като можем да предложим близка локация до родината им и в същото време достъп до единния европейски пазар.
Кметът Котев показа локациите, които сега се преглеждат за осъществяване на плана за индустриалната зона и подчертава, че общината е подготвена да спомага на стратегическите вложители с административна и друга помощ при реализацията на планове на нейна територия. „ Всички документи за индустриалната зона към този момент са в Министерството на стопанската система и аз съм оптимист, че ще успеем в къси периоди да стартираме неговата реализация “, добави той.
През първото тримесечие на 2017 година стокообменът сред България и Гърция се е нараснал с 11.8% в съпоставяне със същия интервал на 2016 година и е в размер на 685 млн. евро. Износът към Гърция се е нараснал с 11.6% и е в размер на 379.7 млн. евро, а вносът – с 12% като надвишава 305 млн. евро.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР