Гръцки танкер. Немска яхта под наем. Прихванати руски комуникации. Мистерията

...
Гръцки танкер. Немска яхта под наем. Прихванати руски комуникации. Мистерията
Коментари Харесай

Мистерията Северен поток: Какво знаем за взривовете в Балтийско море

Гръцки танкер. Немска яхта чартърен. Прихванати съветски връзки. Мистерията към гърмежите, които повредиха газопроводите в Балтийско море, доставящи съветски газ за Европа, се задълбочава с разкритията за немските следствия и датския морски трафик. Какво се знае досега?

През първата половина на септември 2022 година танкер под гръцки байрак отплава на изток от холандското пристанище Ротердам. Навлиза в Балтийско море и минава през многолюден канал, през който всяка седмица се движат десетки кораби към огромни немски, съветски и други балтийски пристанища.

Данните от уеб сайтове за следене на морския трафик демонстрират, че танкерът е спрял източно от датски остров, където остава за близо седмица, след което продължава пътуването си на изток.

Около две седмици по-късно на съвсем същото място серия от подводни детонации унищожиха елементи от газопроводите " Северен поток 1 " и " Северен поток 2 " - съществени канали за доставка на съветски природен газ за Германия и други страни в Европа.

Разкритията за танкера и маршрута му бяха направени в началото от финландски вестник, а по-късно и в следствие на датската социална телевизия.

Заедно с разкритията, че немската полиция е претърсила яхта, наета в немско пристанище от хора, за които се оповестява, че са посочили украински паспорти, детайлностите дават нови части от загадъчния пъзел какво е предизвикало подводните гърмежи и кой може да е виновен за тях. Но не го сглобяват до дъно.
Какво тъкмо се е случило с газопроводите?
В продължение на години газопроводите, зад които стои Русия и доставя с съветски газ част от Европа, бяха предмет на разногласия сред европейските страни и Съединените щати. Вашингтон предупреждаваше дълго, че те задълбочават зависимостта на Европа от съветската сила. Украйна също беше огромен критик на плана за " Северен поток 2 ", посредством който Русия заобикаля страната и това понижава приходите на Киев от директни такси за трансфер на природен газ през инфраструктурата на Украйна.

Доставките на газ по " Северен поток " бяха лимитирани още при започване на огромната инвазия на Русия в Украйна, почнала през февруари 2022 година Войната докара до отвод на съвсем всички европейски страни от съветски газ. По време на детонациите, газопроводите не са били в употреба, само че са съдържали газ.

На 27 септември шведски учени оповестиха, че са засекли сеизмични талази от детонациите ден по-рано. Те са били ориентирани към място на дъното на Балтийско море на повече от 100 метра под повърхността.

По-късно разпространиха видеозапис на ураган от газове, излизащ на морската повърхнина над мястото.

В последна сметка се стигна до заключението, че газопроводите са били отчасти разрушени с експлозиви.

Представители на Съединени американски щати нарекоха гърмежите бойкот, а европейските управляващи по-късно обявиха, че сложността на случая - по-специално дълбочината, на която са били сложени експлозивите - сочи за държавен участник, който има достъп до комплицирано водолазно съоръжение и детонатори.
Има ли забъркан гръцки танкер?
Миналия месец финландският вестник Verkkouutiset, основан на данни от тракерите за следене на кораби. Повечето търговски плавателни съдове по света имат транспондери, които разрешават на фирмите майки, морските застрахователи или правоприлагащите органи да наблюдават местонахождението им.

От данните се стига до Minerva Julie, 183-метров танкер за петрол и химикали, плаващ под гръцки байрак, който отплава от ротердамското пристанище в Северно море на 2 септември. Той навлиза в Балтийско море, северно от датския остров Борнхолм, и три дни по-късно стопира придвижването си на изток.

Данните от следенето демонстрират, че през идната седмица корабът се е движил напред-назад в непосредствена непосредственост до мястото, където две седмици по-късно избухват гърмежите.

Според корабът няколко пъти се е намирал на по-малко от 500 метра от мястото и е минал над газопроводите повече от 29 пъти.

След това корабът продължава на изток, на 14 септември стопира в естонската столица Талин, а по-късно отплава за Санкт Петербург, Русия.

Морски специалисти споделят, че не е извънредно транспортен съд да спре по средата на пътуването си на дрейф - да вземем за пример в очакване на нови поръчки за корабоплаване от корпоративните притежатели.

В отговор на молба за коментар основаният в Атина притежател на гръцкия танкер,, удостовери, че корабът е бил на дрейф на това място, до момента в който е очаквал заповед за корабоплаване.

" След като получи заповед за корабоплаване, корабът се насочи към идващото си пристанище - Талин, Естония ", се споделя в имейл до RFE/RL след първичната обява на тази публикация.

TV 2 цитира публикация на съветския публицист Александър Невзоров, съгласно който един от съсобствениците на Minerva Marine се е срещал в предишното с висши съветски чиновници, в това число с президента Владимир Путин. Украински публични лица настояват, че компанията е превозвала съветски въглища и петрол в нарушаване на.

Русия отхвърля да стои зад гърмежите.
Германските управляващи и яхтата
През януари тази година немските федерални управляващи претърсиха туристическа яхта, която е наета в немския град Рощок. По-късно като " Андромеда " - 15-метрова туристическа яхта.

Претърсването на яхтата, както оповестяват немските следователи в писмо пред RFE/RL от 8 март, е било осъществено въз основа на съмнения, че " въпросният кораб може да е бил употребен за превозване на взривни устройства ", забъркани в детонациите на газовите трасета.

" Оценката на конфискуваните следи и предмети не престават ", споделят те и не дават повече детайлности.

Германските медии, в това число Der Spiegel и оповестиха, че " Андромеда " е била наета от група от шестима души, някои от които са посочили украински паспорти за идентификация, и е отплавала от немското пристанище Рощок на 6 септември. Юридическото лице наемател е полско сдружение, благосъстоятелност на двама украинци, твърди Die Zeit.

Разследващите са разкрили и върху маса в каюта на яхтата.
 Сателитна фотография на теча
Die Zeit, който си сътрудничи с немския ефирен оператор ARD и други медии, не уточни източника на информацията си, само че съибщи, че те се намират в няколко страни.

Вестник заяви на 12 март, че някои от групата може да са посочили български паспорти.

Смята се, че " Андромеда ", която е задоволително дребна, с цел да няма транспондери, е отплавала от Рощок на 6 септември и е направила две спирки през идващите дни: в друго немско пристанище, Вик, и на датския остров Кристиансо, оповестяват Die Zeit и. Кристиансо се намира на към 30 км североизточно от остров Борнхолм.
И по този начин, кой е причинителят?
Отговор на този въпрос все по този начин няма.

Германските медии оповестяват, че малко след детонациите неназована западна разследваща организация е съобщила на европейските служби за сигурност, че виновна е украинска група от командоси.

Но съгласно Sueddeutsche Zeitung информацията, която съгласно него е пристигнала от Централно разузнавателно управление на САЩ, се е основавала на " прихванати съветски връзки ".

На 6 март вестник, базирайки се на неназовани американски чиновници, заяви, че разследващите данни сочат, че виновна е " проукраинска група " и че експлозивите евентуално са сложени благодарение на " опитни водолази, които не наподобява да работят за военни или разследващи служби ".

" Прегледът на новосъбраната разследваща информация демонстрира, че [възможните извършители] са били съперници на президента на Русия Владимир Путин, само че не се прецизират членовете на групата, нито кой е управлявал или платил за интервенцията ", се споделя в материала.

Преди това украинското държавно управление отхвърли да е забъркано в детонациите. Новият репортаж на " Таймс " провокира имитация от страна на основния консултант на украинския президент Володимир Зеленски, Михайло Подоляк, който повтори, че Украйна няма нищо общо с случая.

Междувременно лондонският в същия ден, в който немските следователи потвърдиха претърсването на " Андромеда ", разгласи за " авторитетна фигура ", която е финансирала саботажната интервенция, " включваща яхта, елитни водолази, подправени паспорти и доставяне с взривни заряди, налични за газовата и петролната промишленост единствено със специфичен лиценз и на висока цена ".

" Ако се вгледате в тези елементи, като да вземем за пример това, че са отишли там, с дребна яхта, при септемврийски условия, в този регион, всичко това звучи малко, ами, рисковано ", споделя Юлиан Павлак, теоретичен помощник в Германския институт за защита и стратегически проучвания в Хамбург.

Павлак цитира и по-ранни отчети на европейски чиновници, съгласно които са нужни няколкостотин кг експлозиви, с цел да се причинят вредите, следени по тръбопроводите.

" Как е било направено това е наистиона забавно ", сподели той пред RFE/RL.

" Звучи по този начин, като че ли са били професионална група с професионални документи и всичко останало, и въпреки всичко наподобява, че не са били толкоз професионални ", сподели той. " Те оставят такива слепи доказателства на масата? "
А какво да кажем за Сиймор Хърш?
В началото на февруари Сиймор Хърш, награждаван американски проверяващ публицист, разгласява в блога си в Substack материал, в който твърди, че газопроводите " Северен поток " са били взривени от Съединени американски щати.

притегли необятно внимание и беше добре призната от съветските публични лица, само че също по този начин провокира необятна рецензия, най-много тъй като разчита на един-единствен неизвестен източник.

От Bellingcat и други проверяващи организации показаха данни за морския трафик и други детайлности, с цел да потвърдят, че в публикацията на Хърш има огромни пропуски.

В изявление, оповестено на 13 март, Николай Патрушев, който е началник на Съвета за сигурност на Путин, още веднъж отхвърля присъединяване на Русия и, без да дава доказателства, че зад гърмежите стоят Съединените щати или Англия.

Други, които показаха съмнения, че Съединените щати са виновни, показаха изказването на президента на Съединени американски щати Джо Байдън, който единствено няколко дни преди нахлуването на Русия на 24 февруари 2022 година съобщи " Ако Русия нахлуе, това значи танкове и войски да пресекат още веднъж границата на Украйна, тогава към този момент няма да има Северен поток 2. Ние ще го прекратим. "

На 8 февруари представителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Адриен Уотсън отхвърли изказванието в публикацията на Хърш като " изцяло погрешно и цялостна небивалица ".

Междувременно някогашният полски външен министър Радослав Сикорски разгласява фотография на мястото на гърмежа в Twitter в същия ден, в който се появиха първите известия, като съобщи " Благодаря ти, Съединени американски щати. " По-късно той изтри туита си.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР