Гръцката опозиция настоява за спешни мерки на законодателно равнище срещу

...
Гръцката опозиция настоява за спешни мерки на законодателно равнище срещу
Коментари Харесай

Гърция със спешни мерки заради скока на цените

Гръцката съпротива упорства за незабавни ограничения на законодателно ниво против растежа на цените, откакто скорошни публични допитвания демонстрираха, че доста хора към този момент не могат да си разрешат да покриват ежедневните си потребности и са принудени да лимитират разноските си. През последната година, съгласно изследване на вестник “Прототема ” жителите на южната ни съседка са понижили със 71% разноските за облекло, с 65% за храна, на половина са орязали разноските за алкохол и посещаване на заведения. Повечето им доходи се отделят за храна, като съгласно изследването изключително сериозно е положението на пенсионерите.
Според второ проучване - на  Университета в Атина по поръчка на Гръцката асоциация на пациентите, всеки шести грък не може да си разреши посещаване на доктор и закупуване на лекарства. Оказва се, че гърците заплащат три пъти повече лични средства за опазване на здравето спрямо другите европейци.
Тежкото състояние води до неодобрение, изключително измежду най-уязвимите пластове от популацията. Така пенсионерските организации в цялата страна излязоха на митинг за повишение и по-качествено законодателно споразумяване на пенсиите. Само в столицата Атина през почивните дни се събраха няколко хиляди недоволни възрастни. Заради събитието управляващите затвориха улиците в столичния център.
Пенсионерите в южната ни съседка претендират за цялостна държавна гаранция за всички съществени и спомагателни пенсии, увеличението им по отношение на инфлацията, минимална пенсия в размер на 80% от минималната работна заплата.
Организациите, представляващи гръцките пенсионери, стачкуват и с настояването вдовишката пенсия да е 70% от пенсията на умрелия без следващи съкращения, да се регламентира и изплати 13-та и 14-та пенсия, да се дават цялостни компенсации на засегнатите от естествени бедствия и други.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР