Гръцката конфедерация на работещите в държавните болници (ПОЕДИН) стачкува днес

...
Гръцката конфедерация на работещите в държавните болници (ПОЕДИН) стачкува днес
Коментари Харесай

Гърция: Медици стачкуват заради недостатъчно финансиране и недостиг на персонал в общественото здравеопазване

Гръцката конфедерация на работещите в държавните лечебни заведения (ПОЕДИН) стачкува през днешния ден поради незадоволителното финансиране и дефицита на личен състав в системата на публичното опазване на здравето, съобщи Българска телеграфна агенция, като се базира на националната телевизия ЕРТ.

Здравните служащи в страната приканват за решение на финансовите и институционалните проблеми в бранша.

Те показват и несъгласието си с внасянето на законопроект за приватизацията на публични здравни структури.

Поради това болничните заведения в региона Атика прекъсват работа от 8 до 15 ч., а отвън столичния регион стачката е 24-часова. Техни представители се събраха пред постройката на министерството на опазването на здравето в Атина в 8,30 ч., с цел да се насочат към Министерството на стопанската система.

Гръцката конфедерация на работещите в държавните лечебни заведения (ПОЕДИН) акцентира, че в страната нивото на обществените разноски за опазване на здравето е 5% от Брутният вътрешен продукт, до момента в който междинното ниво на същите разноски в страните от Европейския съюз е 7,5% от Брутният вътрешен продукт.

Това съгласно ПОЕДИН води до „ непрекъснато утежняване на качеството на предоставяните услуги, затрудняване и неравнопоставеност на достъпа (до здравните заведения) и увеличение на частните разноски за опазване на здравето “.

Съответните частни разноски са 40% от общите разноски за опазване на здравето, което слага страната на едно от трите водещи места в Европа по този индикатор, разясняват представителите на Конфедерацията. По думите им просрочените отговорности в лечебните заведения надвишават 1,2 милиарда евро, като в същото време в лечебните заведения има 45 000 незаети работни места, а наетите лица са 20 000.

„ Регионалните лечебни заведения на островите и в континентална Гърция от години са превърнати в центрове за незабавна помощ с висок риск за пациентите заради закъснения и огромна финансова тежест за роднините “, декларират те.

Здравните представители допълват, че в южната ни съседка на 1000 поданици се падат 3,5 болнични кревати, до момента в който в Европейски Съюз на 1000 поданици се дават приблизително 5,3 кревати.

От Конфедерацията прецизират също, че 40% % от операционните зали са затворени, заради което за планова интервенция може да се чака до 3 години.

Вместо да се набират фрагменти, с цел да се пуснат в деяние всички операционни зали, се предизвикват платените вечерни интервенции, показват държавните здравни чиновници.

„ Сега всички признават, че системата на публичното опазване на здравето е в затруднено състояние и се нуждае от незабавна интервенция, с цел да бъде възобновена, макар трите години на пандемия, през които беше потвърдена нейната незаменима и скъпа роля. Въпреки това, хроничните патологии, свързани с незадоволителното финансиране и дефицита на личен състав, не бяха овладени “, разясняват от Конфедерацията.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР