Гръцката инфлация нарасна през април до двуцифрено ниво за пръв

...
Гръцката инфлация нарасна през април до двуцифрено ниво за пръв
Коментари Харесай

Двуцифрена инфлация в Гърция за първи път от 27 години

Гръцката инфлация набъбна през април до двуцифрено равнище за пръв път от 1995 година насам, защото съветската война в Украйна увеличи в допълнение така и така мощно растящите енергийни цени.

Спрямо година по-рано инфлацията в Гърция се форсира през април до 10,2% от 8,9% месец по-рано, достигайки най-високо равнище от февруари 1995 година Хароминизираната в границите на Европейски Съюз инфлация пък се увеличи през април с 9,1%.

Потребителските цени в страната се покачиха през април с 2,1% по отношение на март, когато набъбнаха с 2,7%, демонстрират данните на гръцката национална статистика.

Ценовият напън се е нараснал доста при жилищните и комуналните услуги, нараствайки годишно с 35,2% след покачване с 29,9% през март най-много вследствие на продължаващото повишаване на енергийните цени.

Храните и безалкохолните питиета пък нарастнаха през април с 10,9% след покачване с 8,1% през март, като в същото време транспортните цени набъбнаха за втори следващ месец с 15,4%.

Инфлацията се форсира, само че в по-малка степен, и при артикули за дълготрайна приложимост, домашен уреди и услуги (до 4,2% от 3,7% през март), както и при цените в хотели, кафенета и заведения за хранене (повишение с 3,8% през април след повишаване с 2,8% през март), демонстрират още данните на гръцката статистика.

Подобно на други европейски страни Гърция се пробва да облекчи съкращаването на издръжката за живот с фискални ограничения, с цел да помогне на семействата и бизнеса. От септември 2021 година насам сметките за електрическа енергия се субсидират, като предходната седмица беше предоставена спомагателна държавна поддръжка за 3,2 милиарда евро, показва организация Блумбърг.

Правителството също по този начин възнамерява краткотрайно да задържи нарастването на разноските за природен газ в сметките за електрическа енергия, компенсирайки до две пети от покачването на цените на киловатчас за потребителите, компаниите и фермерите.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР