Гръцката икономика ще се свие с 8,2 процента тази година

...
Гръцката икономика ще се свие с 8,2 процента тази година
Коментари Харесай

Гръцката икономика ще се свие с 8,2 процента т. г.

Гръцката стопанска система ще се свие с 8,2 % тази година поради последствията от пандемията от ковид, предвижда гръцкото държавно управление, което показа през днешния ден в Народното събрание проектобюджета за 2021 година, съобщи Асошиейтед прес.

Говорителят на държавното управление Стелиос Пецас сподели, че бюджетът за 2021 година е формиран в условия на невиждана "несигурност " поради непредвидимото развиване на пандемията, предава Българска телеграфна агенция.

Гърция излезе преди близо три години от 8-годишните избавителни стратегии, по време на които редуцира доста разноските си и усили налозите, с цел да се класира за избавителните заеми.

Според проектобюджета държавният дълг тази година ще доближи 337 милиарда евро, или 197,4 % от брутния вътрешен артикул /БВП/. Той ще спадне последователно до 342 милиарда евро, или 184,7 % от Брутният вътрешен продукт през 2021 година Правителството планува безработицата тази година да нарасне на 18,6 % от 17,3 % през предходната година, преди да спадне до 16,5 % през 2021 година

Пецас сподели, че прогнозата за рецесията е по-ниска от предвижданото стесняване от 8,7 % в еврозоната като цяло. Очаква се стопанската система да се съвземе през идната година и да реализира напредък със 7,5 %, тъй че "доходите на гърците ще останат съвсем непроменени " през този двегодишен интервал, се споделя в проектобюджета.

Първичният бюджетен недостиг /без да се считат разноските за обслужване на държавния дълг/ ще падне до 6,2 % тази година и ще намалее до към 1 % през идната.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР