Гръцката брегова охрана стреляла срещу товарен кораб, плаващ в международни

...
Гръцката брегова охрана стреляла срещу товарен кораб, плаващ в международни
Коментари Харесай

Гръцката брегова охрана е стреляла срещу товарен кораб в Егейско море


Гръцката брегова защита стреляла против товарен транспортен съд, плаващ в интернационалните води в Егейско море, заяви през днешния ден турската брегова защита, представена от АП.

Няма потърпевши. Инцидентът е от събота на 11 морски благи югозападно от турския остров Бозджаада, се показва в турското известие, представено от Българска телеграфна агенция.

В него се споделя още, че след „ заплашителния обстрел “ от два плавателни съда на гръцката брегова защита, два кораба на турската брегова защита са пристигнали в региона и гръцките кораби са напуснали зоната.

АП е пробвала да се свърже с гръцкото посолство в Анкара, само че без триумф. Засега повода за стрелбата остава незнайна.

18-членният екипаж на „ Анатолиан “ е формиран от шестима египтяни, четирима сомалийци, петима азербайджанци и трима турци.

ДПА цитира изказване на гръцката брегова защита, в което информацията за стрелбата се удостоверява, само че се показва, че са били създадени предупредителни изстрели поради транспортен съд, който „ се е движел съмнително “ в гръцки териториални води край остров Лесбос.

Според гръцкото известие капитанът на кораба „ Анатолиан “ е отказал да разреши инспекция, след което плавателният съд е бил ескортиран до околните турски води. Гръцката брегова защита показва, че е уведомила за случая турската брегова защита.

Районът е прочут с многото кораби, които незаконно транспортират мигранти от Турция към страните от Европейски Съюз - Гърция и Италия. Гръцката брегова защита твърди, че постоянно ревизира кораби, които се държат съмнително в Егейско море.

Турция твърди, че Гърция нарушава интернационалните съглашения, като поддържа военно наличие на острови наоколо до турското крайбрежие в Егейско море. Тя също по този начин упреква гръцката противовъздушна защита, че блокира турски изтребители по време на ученията на НАТО над Източното Средиземноморие.

Видеозапис от вчерашния случай, публикуван от турската брегова защита, демонстрира транспортен съд на гръцката брегова защита до плаващия под флага на Коморските острови транспортен съд „ Анатолиан “, като се чуват към дузина изстрели. Член на екипажа, говорещ на турски език, споделя, че са атакувани от гръцката брегова защита, осведоми АП. Записът, който наподобява е сниман с мобилен телефон, демонстрира нещо, което наподобява като дупка от патрон в прозореца и в тавана на мостика на товарния транспортен съд.

В турското изказване се показва, че стрелбата съставлява нарушаване на разпоредбите на интернационалното право. Турски прокурор е наредил следствие. Анкара е изразила митинг пред гръцките управляващи и е настояла за бързо следствие и пояснение.

В неделя корабът „ Анатолиан “ бе хвърлил котва в пролива Дарданели, заяви Анадолската организация.

Тази седмица гръцкото държавно управление изпрати писма до НАТО, Европейски Съюз и Организация на обединените нации, в които ги помоли публично да осъдят все по-агресивните изявления на турските публични лица, и загатна, че напрежението може да прерасне в открит спор.

Гръцкият министър на външните работи Никос Дендиас съобщи, че държанието на Турция, която също е член на НАТО, рискува да докара до " обстановка, сходна на тази, която сега се развива в някои други елементи на нашия континент ", визирайки войната в Украйна, напомня АП.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР