Граничният пункт Станке Лисичково на българо-македонската граница, входната врата на

...
Граничният пункт Станке Лисичково на българо-македонската граница, входната врата на
Коментари Харесай

ГКПП „Станке Лисичково” - грозната входна врата на страната

Граничният пункт „ Станке Лисичково ” на българо-македонската граница, входната врата на страната, е в окаяно положение, предава кореспондентът на БГНЕС за района.

Граничен контролно-пропусквателен пункт " Станке Лисичково " е най-окаяният от трите в югозапада, свързващ България и Македония. В релативно по-добро положение са „ Златарево ” край Петрич и „ Гюешево ” над Кюстендил.

Граничният пункт сред Благоевград и Делчево е стеснен – единствено с по едно трасе за влизане и излизане от България, металните бараки за паспортния надзор са неугледни и тесни, преместени са тук преди 24 години от „ Златарево ”. Проблем на граничния пункт са водата и тоалетните, като последните са построени по европроект, само че са заключени.

На пункта се реализира граничен, митнически и фитосанитарен надзор, най-неугледни са пространствата за граничния.

След подписването на Договора за добросъседство сред двете прилежащи страни предходната година, граничният пункт не трябва да бъде в това окаяно положение.

Сградата до пункта, която е на над 60-годишна „ възраст ” плаче за ремонт, поради едното трасе се натрупат товарни и леки коли, рейсове.

Преминавайки в Македония разликата в положението на сградния и инфраструктурен образ е очеваден. А член на Европейски Съюз е България, а не Македония.

„ Ще срещна вътрешния министър със положението на граничния пункт ”, сподели при визитата си в Благоевград в понеделник районният министър Петя Аврамова.

От над 20 години има направен план за цялостното възобновяване на „ входната врата ” на страната. Той предвиждаше създаване на нови здания, както и по три трасета за вход - излаз, едното от които „ ВИП ”, а останалите за товарни и леки коли.

„ Има план, той е за координиране в Агенция „ Митници ”, сподели в понеделник и регионалният шеф Бисер Михайлов.

След като има план, извънредно време е нещата да стартират да се случват, освен на хартия. Самият път от Благоевград до граничния пункт, минаващ през три села, е в доста положително положение. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР