Граничният пункт между украинския град Раковец и полският Коржова е

...
Граничният пункт между украинския град Раковец и полският Коржова е
Коментари Харесай

С "бели атобуси": Норвежки доброволци извозват украински бежанци от Полша


Граничният пункт сред украинския град Раковец и полският Коржова е един от най-натоварения поради бягащите бежанци след началото на войната сред Москва и Киев.

До 60 часа чакат, с цел да влязат в Полша украинците и по тази причина през последното денонощие граничните управляващи форсираха процедурата, по която одобряват бежанците. Това докара до още по осезаемо скупчване на хора на този Граничен контролно-пропусквателен пункт.

Хора от всички страни стартират да идват и да одобряват бежанците, даже поданици на Норвегия и от скандинавските страни. Германия е пуснала безвъзмезден трен, с който да се транспортират бежанци до нейната територия.

Ян от Норвегия идва на полско-украинската граница, с цел да заведе и настани 100 украинци в домове на хора в своя град. Доброволци от града, в който живее се организирали и наели два рейса.
Снимка: btvnovinite.bg

„ Не можехме да чакаме за държавното управление да се провежда да вземе хора. Решихме, че би трябвало да създадем нещо сами. Ние сме доброволци от Норвегия. Сред нас има норвежци, поляци, хора от Украйна, Русия. Хора, които живеят в Норвегия. Ние не можехме да чакаме за бюрокрацията в Норвегия, тъй като това щеше да отнеме доста време. Можем да вземем 100 души. Държавата несъмнено споделя, че ще откри дом на всеки, само че ние в същия миг го организираме сами “, споделя Ян.

Норвежците, дружно с мигрантите от Полша, Украйна и Русия нарекли доброволческата си задача " белите рейсове ".

И това не е инцидентно. Свързано е с една скандинавска история от Втората международна война. Тогава Швеция и Дания избавят с бели рейсове стотици хора от концентрационните лагери на Хитлер.

„ Ние ги назоваваме „ белите рейсове “, тъй като, когато нацистите убиват хора по време на Втората международна война, с бели рейсове са избавени хора, а в този момент Путин и режима му вършат същото с украинците “, споделя Ян.
Снимка: btvnovinite.bg

Тази скандинавска история до ден сегашен е мотив за горделивост, сходно на българското избавяне на евреите в същия исторически миг.

Времето към момента е меко в Коржова, само че се чака през идващите дни фрапантно да застудее и да изостри в допълнение ситуацията с бежанците.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР