Граничните власти на Румъния и Молдова засилиха координирания контрол на

...
Граничните власти на Румъния и Молдова засилиха координирания контрол на
Коментари Харесай

Румъния и Молдова улесниха преминаването на общата си граница

Граничните управляващи на Румъния и Молдова ускориха координирания надзор на влизане в Румъния от събота сутринта, заяви MOLDPRESS.

Съвместният надзор на Граничен контролно-пропусквателен пункт Леушен-Албица  предполага едно прекъсване за инспекция от румънска страна при прекосяване на държавната граница.

Според управляващите, така ще се форсира и улесни прекосяването на общата граница и това ще редуцира времето за очакване на пасажерите, както и на транспорта на артикули.

Пет контролни ленти са предопределени за интернационален трафик на туристически коли, микробуси и рейсове и други пет ленти - за товарни транспортни средства.

Припомняме, че на 13 април 2023 г. беше подписан регламентът за организацията и работата в наличието на ръководителите на граничната полиция и митническите управляващи от двете страни. Този документ съдържа правилата и разпоредбите за съдействие за реализиране на съгласуван надзор на хора, транспортни средства и артикули на територията на Румъния по посока на влизане в тази страна.

Дължината на границата сред Румъния и Молдова е към 681 км, като действат шест държавни гранични контролно-пропускателни пункта, отворени за интернационален трафик.

През първото тримесечие на тази година ГКПП-тата на границата с Молдова са минали директно над 2 милиона души, както в посока на влизане, по този начин и в тази на излаз през първото тримесечие на тази година. 755 000 от тези хора са минали през граничния контролно-пропускателен пункт Албица.

Също по този начин, през март стана ясно, че румънският език към този момент е държавен език на Молдова със закон.

Според управляващите, румънският език би трябвало да бъде катализатор на консолидацията на молдовското общество и за това би трябвало да се почита и учи, както и да се приказва от всички жители на Молдова.

По-голямата част от 2,6-милионното население на Молдова приказва румънски като първи език, а останалите приказват съветски.

Молдова беше част от Румъния до Втората международна война, когато беше анексирана от Съветския съюз и съветският стана формален език. През идващите половин век румънският се резервира в молдовските села. Той още веднъж става народен език през 1989 година

След първото четене на законопроекта, признат по-рано този месец, представителят на съветското външно министерство Мария Захарова реагира, като го назова " антируска резолюция ".

Откакто Русия нахлу в Украйна предишния февруари, Молдова се сблъска с продължителна поредност от рецесии и се опита да построи по-тесни връзки със своите западни сътрудници, което доста разгневи Москва. Миналия юни тя получи статут на кандидатка за участие в Европейски Съюз в същия ден като Украйна.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР