Гранде скандал разтърси гилдията на фалшификаторите и търговците на фалшиви

...
Гранде скандал разтърси гилдията на фалшификаторите и търговците на фалшиви
Коментари Харесай

Кой консумира зелника в културната каца?!

Гранде скандал раздруса гилдията на фалшификаторите и търговците на подправени картини - в столична изложба беше показана претенциозна галерия, която по план би трябвало да очертае " българската вероятност " в модерното изкуство. Оказа се, че изложбата изобилства от ментета - най-малко 10 на брой; някои творби са фалшификати на модерни западни създатели, показани за оригинали на умряли български художници. Пред НТВ разяснява Вежди Рашидов.

***

Репортерка, НТВ, в коридорите на Народно събрание: ...Гледната точка на един депутат, който се грижи и за законовата рамка на творбите у нас, а точно - Вежди Рашидов е до мен тук в този момент и ще разясняваме този абсурден случай (...). 

Вежди Рашидов, ГЕРБ: Първо, би трябвало да споменавате [като ме представяте], че [съм] 50 години български художник! 

НТВ: Точно по този начин! 

Вербовъчна разработка: Аз не съм роден политик, работя краткотрайно, само че пребивавам като човек, който е заинтригуван от това... (...)

НТВ: Тук има един друг колорит. Николай Неделчев, притежател на сбирката [с подправени картини], съобщи пред камерата на Нова, че той не е знаел за тези имитации и че се усеща омерзен. Купил е платната от антиквар против сумата от 3500 лева

Вербовъчна разработка: Ма тва няма значение - кой за какъв брой купил! Когато купувате сирене, нали желаете да знайте какво ядете! Каквой това - той гий купил, но той не е знаел, аз не съм знаел... Галеристката не е знаела, пък ги излага. Кой знай? Ама, вижте, една изложба не е нищо друго с изключение на магазин за продажба на творби. Както " Билата " е магазин за пласиране на сирене. Какво толкоз ний се тресеме от... А в действителност аз предишния ден чувам една услужлива телевизия по какъв начин те ще сезират прокуратурата. Кого тъкмо? Кого ше сезират? Кой употребява това наречено закононарушение? Защото тук не става въпрос за еднакъв случай (има поради - индивидуален случай, б.р.) или за неква картинка. Срив на пазара на изкуството! В една страна! Където и страната няма задоволително средства да развива културата си; една страна, когато ти удряш и колекционерите в боязън от ментета; малкия пазар, наименуван в дребната държава; що тогава бълваме по 80 дипломирани създатели в Академията? Кой ще ги изхрани тези хора? Това е специалност и те изхранват фамилиите си. 

НТВ: Имало два печата (за автентичност) на издателства. На някои от тези творби. Това го споделя самият (колекционер) Неделчев. Тук към този момент защо приказваме?

Вербовъчна разработка: Какво издателство?!... Ми предходният, дето е направил, азбучник даже са създали на ментетата. Че той е дълготраен изкуствовед, работил в Националната изложба. Каква му е специалността тогава на този човек, който не може да разпознае, та един студент прави изкуствоведите на маймуни - като разпознава (фалшификатите) елементарен студент?! Ма за кво ми говорите всички медии? За кво си приказваме? Има едно закононарушение. Има един удар и срив върху българския пазар на културни полезности и тоест на пластични изкуства. И в този момент е въпросът: кой яде от кацата зелникът? (Хитра усмивка.) Тоя, дето дава зелето, или този, който яде? 

НТВ: Кой съгласно вас? 

Вербовъчна разработка: И двамата! Консумират едно закононарушение! Шси носят отговорността! 

***

Прекъсваме това културно-кулинарно шоу, с цел да уведомим министъра и културната аудитория, че зелникът е тип баница със зеле. Зелето може да е кисело - от кацата. Но зелник в кацата - това звучи гордо и неуместно. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР