Гръмотевици и значителни валежи се задават след февруарската пролет След

...
Гръмотевици и значителни валежи се задават след февруарската пролет След
Коментари Харесай

Синоптик с предупреждава: Фьон и средиземноморски циклон ще предизвикат още по-големи аномалии с времето

Гръмотевици и обилни превалявания се задават след февруарската пролет

След извънредно топлата седмица, която към този момент сме очевидци, при започване на идната седмица, идва ред на превалявания и даже гръмотевични стихии над Южна и Централна България. Причината е, че през страната ни ще премине средиземноморски циклони. Това оповестяват синоптиците от Метео Балканс. 

Преди тях ни чака и фьонова конюнктура в петък. Очакваме мощни южни ветрове, изключително северно от планинските скатове. Очакваните пориви напразно ще доближат до 80-100 км/час.

Влошаване на времето се чака към 12-ти февруари, само че преваляванията ще са от дъжд и ще са типични за април. Дори са вероятни и гръмотевични стихии над Рило-Родобският масиви. Регионалните модели даже предвиждат, че преваляванията ще са обилни по количества. 

Очакваме и намаляване на температурите към средата на идната седмица, а с това преваляванията над Предбалкана и по високите полета от Западна България ще преминат в сняг. 

Глобалният модел - GFS, даже стартира да предвижда съществено захлаждане над Скандинавските страни към 20-21 февруари, само че вероятността това захлаждане да се осъществя е под 30 %.

Причината за тази неустановеност е предстоящото стратосферно стопляне, само че даже и детерминистичните модели и няколко членове на ансамблите им е мъчно да предвиждат, тъкмо по какъв начин ще се разиграе тази циркулация. 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР