Гражданското внимание се насочва към националния празник. Там сме противопоставили

...
Гражданското внимание се насочва към националния празник. Там сме противопоставили
Коментари Харесай

Мария Пиргова за националния празник: Противопоставили сме Ботев и Левски на Кирил и Методий

„ Гражданското внимание се насочва към националния празник. Там сме противопоставили Ботев и Левски на Кирил и Методий – това е страшна драма за българския народ. Вътрешна драма, която не обслужва бързото деяние по конституционната смяна “, сподели в " Тази заран " по бТВ политологът и учител в СУ проф. Мария Пиргова.

Предложенията на ПП-ДБ за промени в Конституцията, измежду които концепцията 24 май да бъде народен празник вместо 3 март, провокираха несъгласия и полярни реакции.

„ Непременно правосъдната промяна изисква отваряне на Конституцията, само че методът, по който го направиха Политическа партия и Демократична България, ме тормози с това, че те разводниха основния център на конституционната смяна “, добави Пиргова.

Според политолога Любомир Стефанов се получава замъгляване зад датата за националния празник.

„ В Конституцията в никакъв случай не го е пишело, а също така няма трагично опълчване. На жителите не им излиза наяве правосъдната промяна в какво се състои. Спираме ненапълно, без да кажем крайният резултат. Съвкупният прочит се маскира зад 24 май, да живеем в една европейска, образована, културна страна ”, разяснява политологът Любомир Стефанов.

По думите на проф. Огнян Минчев датата 24 май е една от дребното благоприятни условия, при които хората с разнообразни политически и геополитически възгледи са обединени към полезностите – книжовност, просвета, традиция.

„ Най-добрият народен празник е този, който чества това, което нацията е дала на другите. 24 май е доста скъпа дата, тъй като Българското възобновление и превръщането му в нация се е случило с напъните на тези, които са се грижели за българската религия и просвета. 3 март ще си остане важен български празник, само че не е рационално един народен празник да чества това, което сме получили вследствие на един интернационален контракт “, сподели политологът проф. Огнян Минчев.

По думите на Любомир Стефанов България би трябвало да направи нещата за себе си, а не да бъде признателна, подвластна или подчинена на някого.

Според проф. Мария Пиргова даже националният празник да стане 24 май, значимата дата за българската държавност ще остане 3 март и тя ще се върне.

Коментара на политолозите за измененията, касаещи служебните държавни управления - вижте във видеото.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР