Гражданско движение Боец ще даде на прокуратурата премиера Бойко Борисов

...
Гражданско движение Боец ще даде на прокуратурата премиера Бойко Борисов
Коментари Харесай

Държавата не е успяла да събере 16 млрд. лв. ДДС за 17 години

Гражданско придвижване " Боец " ще даде на прокуратурата премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов. Това стана ясно по време на конференция на придвижването, заяви Actualno.com.

Причината - несъблюдение на служебните отговорности по отношение на неспособността на страната да събере Данък добавена стойност за милиарди левове .

Представителят на организацията Георги Георгиев цитира публични данни, получени на 15 март тази година по Закона за достъп до социална информация (ЗДОИ) от шефът на Национална агенция за приходите Галя Димитрова . Според тях сред 2000 и 2017 година страната не е съумяла да събере Данък добавена стойност в размер на 16 милиарда лева Любопитното в тази ситуация е, че от " Боец " са се обърнали по ЗДОИ и към Министерството на финансите , откъдето обаче са оповестили, че не разполагат с информация по тематиката, което е меко казано необичайно, защото подопечната им Национална организация по приходите (НАП) разполага с такава.

Данните демонстрират, че от тези 16 милиарда лева, които са за влезнали в действие ревизионни актове, 6 милиарда лева са потвърдени задължения от самата приходна организация. За интервала 2000-2010 година несъбраният Данък добавена стойност е 1,4 милиарда лева , а единствено за 2011 година е 1,1 милиарда лева - най-голямата годишна сума пропуснати вземания. През идващите години размерът на несъбрания налог се свива до 500 - 700 млн. лева годишно, а най-ниска е сумата през предходната година - 271 млн. лева

Георгиев изясни, че оправданието за несъбирането на сумата е, че задължените лица нямали благосъстоятелност, която да бъде запорирана . Това е необятно публикуваната у нас скица, с помощта на която фирмата-длъжник не погасява отговорностите си за Данък добавена стойност, като нормално по-късно се трансферира на обществено едва или безимотно лице .

Той посочи, че през вчерашния ден (19 март) организацията е внесла последващо запитване до Национална агенция за приходите с искане на информация за сдружения и търговци, които са взели участие в разнообразни схеми. Утре (21 март) пък ще бъде импортиран сигнал в прокуратурата против финансовия министър и премиера за безучастие. Освен това придвижването ще упорства президентът Румен Радев да свика Консултативния съвет по национална сигурност по тематиката. От сдружението ще се извърнат и към Европейската комисия, на която ще предадат събраните от тях данни.

Още детайлности по тематиката прочетете ТУК.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР