Гражданският съвет към Висшия съдебен съвет се обяви категорично против

...
Гражданският съвет към Висшия съдебен съвет се обяви категорично против
Коментари Харесай

Гражданският съвет към ВСС е против закриването на спецсъда

Гражданският съвет към Висшия правосъден съвет се разгласи изрично срещу закриването на профилирания съд и прокуратура и реши да помоли компетентите да сезират Конституционния съд субекти, да го попитат - може ли посредством законодателни промени да се закрият профилираните структури. Сред имащите право да се обръщат към конститутиционните съдии са депутатите, ръководителите на Върховния касационен и Върховния административен съд и основният прокурор.

Според Гражданския съвет на Висшия правосъден съвет публичното разискване по измененията в Закона за правосъдната власт би трябвало да продължи.

В сряда вечерта министърът на правораздаването Надежда Йорданова заяви с обява във Facebook, че предложенията за закриването на профилираните структури към този момент са в Министерския съвет. Те плануват и унищожаване на така наречен кариерни бонуси за членовете на Висшия правосъден съвет и на Съдебния инспекторат, както и за административните ръководители в правосъдната система.

Закриване на Специализирания углавен съд, Апелативния профилиран углавен съд и съответните профилирани прокуратури, споразумяване на статуса на работещите в тях съдии, прокурори, следователи и администрация, както и приключването на висящите каузи при съблюдаване на правилото за непроменяемост на състава. Това планува признатият в четвъртък от държавното управление законопроект за изменение и допълнение на Закона за правосъдната власт (ЗСВ).

Със законопроекта се предлага и анулация на кариерните и финансови
бонуси за членовете на Висшия правосъден съвет (ВСС), основния контрольор и инспекторите от Инспектората към Висш съдебен съвет (ИВСС), както и кариерните бонуси за административните ръководители на съдилищата и прокуратурите и техните заместници.

„ Структурните и организационни промени във връзка с звената на профилираното наказателно правораздаване имат за цел да подсигуряват конституционния принцип за самостоятелност на правосъдната власт и отбраната на конституционните права на жителите. За десетгодишния период на своето деяние, профилираните наказателни съдилища и съответните им прокуратури не реализираха заложените със основаването им през 2011 година цели “, се показва в претекстовете към законопроекта.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР