Граждански сдружения и фондации, съвместно с Националната мрежа за децата

...
Граждански сдружения и фондации, съвместно с Националната мрежа за децата
Коментари Харесай

Граждански структури настояват за ратификация на Истанбулската конвенция


Граждански сдружения и фондации, взаимно с Националната мрежа за децата и други сътрудници от София и от цялата страна провеждат конференция през днешния ден в поддръжка на ратификацията на Истанбулската спогодба – Конвенция на Съвета на Европа за предварителна защита и битка с насилието над дами и домашното принуждение. Организаторите приветстват поредните дейности на всички прогресивни сили в държавното управление и страната по посока на ратификация на Истанбулската спогодба.

Конвенцията е най-високият и благонадежден районен стандарт за отбрана против всички форми на принуждение против дамите, като домашно принуждение, полово принуждение, гонене, полов тормоз на работното място, насилствени бракове, генитално осакатяване и така наречен закононарушения „ в името на достойнството ”. Тя съдържа възбрана за дискриминация при отбраната от принуждение и избрания на принуждение над дами, домашно принуждение, учредено на пола, които се базират на одобрени интернационалните стандарти, считат участниците в конференцията, измежду които са и Сдружение „ Алианс за отбрана от принуждение учредено на пола ”, Фондация ПУЛС – Перник, Фондация „ Български център за джендър проучвания ”.

Според тях „ конвенцията ясно свързва битката против насилието против дамите с равнопоставеността на дамите и мъжете. Насилието против дамите се корени в “исторически неравнопоставените връзки на власт сред мъжете и дамите, при което дамите са били сложени в подчинено състояние по отношение на властта на мъжете и по този метод дамите са били лишени от опцията си да разпрострат цялостния си капацитет и благоприятни условия за развиване ”. Насилието съставлява нарушаване на главното право на живот, независимост, сигурност, достолепие, тъждество сред мъжете и дамите, на свободата от дискриминация и на правото на физическа и психическа цялост. Насилието отразява и ускорява неравенството сред мъжете и дамите.

Затова в подтекста на Конвенцията понятието за джендър е несъмнено като основано на двата пола – мъжки и женски, като значи, че има обществено конструирани функции, държания, дейности и атрибути, които обещано общество счита за допустими за дамите и мъжете. Някои функции или стандарти възпроизвеждат нежелани и нездравословни практики и способстват за това насилието против дамите да наподобява задоволително. За страдание това е реалност във всички общества и страни.

Участниците в конференцията показват като аргументи да конвенцията да бъде подкрепена това, че тя е нужна за даде опция и подтик за приемане на законодателство по- ефикасна отбрана от домашно принуждение и от всички форми на принуждение против дамите, като се ускори както отбраната от гражданското, по този начин и от наказателното право. Според тях би трябвало да се разшири отбраната, която се дава от Закона за отбрана от домашното принуждение, признат през 2005 година с помощта на самодейността на прогресивни политически и цивилен сили. Те считат, че би трябвало да се вкара мощна наказателно-правна отбрана против всички форми на принуждение, като по- тежкото наказване на причинителите би трябвало да бъде обезпечено от страната и да се ускори отбрана на децата жертви и очевидци на принуждение. Според бранителите на конвенцията би трябвало да се уредят профилираните услуги за потърпевши от другите форми на принуждение и средства за тези услуги, като и да бъде построен орган за непрекъснато деяние и съгласуваност по тези проблеми.

Пресконференцията ще е и апел към Народното събрание да ратифицира в най-скоро време Конвенцията на Съвета на Европа за предварителна защита и битка с насилието над дами и домашното принуждение. Ние ще спомагаме интензивно за приемане на нужните законодателни промени и за осъществяване на Истанбулската спогодба, твърдят уредниците. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР