Гражданската колегия на Върховният касационен съд (ВКС) образува тълкувателно решение

...
Гражданската колегия на Върховният касационен съд (ВКС) образува тълкувателно решение
Коментари Харесай

ВКС ще даде указания за юридическата смяна на пола

Гражданската гилдия на Върховният касационен съд (ВКС) образува тълкувателно решение по въпроса: " Допустимо ли е и при какви предпоставки да бъде позволена юридическа смяна на пола при открита транссексуалност на молителя? “

Става дума за проблема на К.М.Х. от Стара Загора, който желае от съда да му промени пола от " мъжки " в " женски " и да се нанесат нужните корекции в имената.

Първите две инстанции отхвърлят, макар че по делото е открива транссексуалността на индивида, който желае промяната на пола. Съдът обаче твърди, че това не е задоволително за уважаване на настояването му, тъй като законът не го разрешавал.

Магистратите изясняват, че липсват юридически предпоставки и правила, при които може да се почете искане на транссексуално лице за смяна на вписания пол в акта за раждане.

Законът планува ред за смяна на данните за гражданското положение в формирани към този момент актове за гражданско положение, само че не и ред за смяна на самите обстоятелства, по отношение на които се вписват данни в тези актове.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР