Гражданската колегия на Върховния касационен съд прекрати възможностите транссексуалните хора

...
Гражданската колегия на Върховния касационен съд прекрати възможностите транссексуалните хора
Коментари Харесай

ВКС отхвърли възможността транссексуалните да променят юридически пола си

Гражданската гилдия на Върховния касационен съд приключи опциите транссексуалните хора в България да трансформират пола си по юридически път, оповестиха от Върховен касационен съд. 
Прочетете още
Решението е взето с 28 на 21 гласа от висшите съдии, като тълкувателното дело е формирано заради спорна процедура в решения на Върховен касационен съд по въпроса дали предпоставките за смяна в данните в актове за гражданско положение на молител, който твърди, че е транссексуален, произтичат от член 8 от Конвенцията за отбрана на правата на индивида и главните свободи или откритият правопорядък на територията на Република България схваща понятието " пол " единствено в биологичния му смисъл и не разрешава съдът да допусне смяна в формираните актове за гражданско положение по отношение на пола.

Според тълкувателното решение на Върховен касационен съд българското право " не планува опция съдът да допусне смяна на данните по отношение на пола, името и единния цивилен номер в актовете за гражданско положение на молител, който твърди, че е транссексуален ". Тълкувателното решение може да бъде преодоляно единствено с смяна в закона.

Досега се смяташе, че юридическа промяна на пола е допустима единствено категорично след правосъдно решение. Закон за българските документи за идентичност, да вземем за пример споделя, че при смяна на пола жителят е задължен да подаде заявление за издаване на нови документи в период до 30 дни, по тази причина и част от българските съдии допускаха опция за промяна на пола при несъмнени доказателства, че това се постанова.

Върховните съдии обаче стъпват върху решение на Конституционния съд отпреди две години. В него се споделя, че българското право схваща пола " като нещо, което се дефинира с раждането и съществува единствено в смисъла на биологичен пол ". Освен това, юридическата смяна на пола на едно лице се отразява и на други - децата и брачния сътрудник, имало и риск от брак сред хора от един и същи пол или деца с родители с идентичен пол, което било неприемливо по конституция.

Затова висшите съдии споделят в тълкувателното решение, че " сходна смяна следва да се одобри за позволена единствено при детайлна законодателна уредба, каквато все още липсва. Ако съдът допусне сходна смяна без детайлна законодателна уредба, това би сложило в положение на неустановеност правното състояние на брачния сътрудник на молителя и на техните деца ".
 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР