Гражданска инициатива настоява за въвеждането на безусловен базов доход във

...
Гражданска инициатива настоява за въвеждането на безусловен базов доход във
Коментари Харесай

Искат въвеждане на безусловен базов доход в ЕС

Гражданска самодейност упорства за въвеждането на категоричен базов приход във всички страни членки на Европейския съюз. Инициативата е записана от Европейски Съюз в средата на предходната година, като сега тече период за събиране на поддръжка с последна дата месец юни 2022 година.

След последната актуализация на предлагането, което е вписано при започване на тази седмица, излиза наяве, че самодейността е подкрепена от 152 196 поддръжници, сочи информация с на europa.eu. Най-много поддръжници са регистрирани от Германия – цели 48 363. От България предлагането е събрало 4 182 броя поддръжници.

Инициативата се съставлява от лице пребиваващо в Австрия и носи името „ Въвеждане на безусловни съществени приходи (БОД) в целия Европейски Съюз “. Предложението упорства, че всички жители на Европейски Съюз би трябвало да получават категоричен базов приход, който да бъде дефиниран въз основа на четири критерия. Той би трябвало да бъде „ повсеместен “, „ самостоятелен “, „ категоричен “ и „ задоволително висок “.

Според гражданската самодейност, чистият размер на безусловния базов приход би трябвало да бъде в размер на 60% от националния медианен равностоен наличен приход, до момента в който в страните където приходите са ниски да се приложи различен индикатор. Това би могло да бъде кошница от артикули и услуги, пишат уредниците на самодейността. Трябва да се означи, че медианен наличен приход е друго разбиране от междинна работна заплата. Казано най-просто това е цената, която се намира по средата сред най-високата и най-ниската стойност в обещано премерване.

Така да вземем за пример, в случай че междинния медианен приход е в размер на 1500 евро месечно, то съгласно самодейността всеки би трябвало да получава абсолютно по 900 евро.

Според тях, това ще пресече порочната процедура хората да заемат работни позиции, които не желаят. Гражданската самодейност не оферират съответен способ, по който би било обезпечено нужното финансиране за въвеждане на сходна скица във всяка една членка на Европейски Съюз. Вместо това самодейността показва, че съществуват „ доста изследвания “, където са разказани „ разнообразни способи за въвеждане (стъпките) и финансиране “ на сходна стратегия.

За да бъде сполучлива самодейността са нужни най-малко 1 млн. подписа, като в минимум 7 страни от Европейски Съюз би трябвало да бъде прескочен най-малък предел подписи. В България този най-малък предел е 11 985 подписа, до момента в който в Германия възлиза на 67 680 броя подписа. Засега само в Словения този най-малък предел е преминат. В страната са събрани 6 375 броя подписи при най-малък предел от 5 640 броя.

Ако всичко това премине наред, уредниците на гражданската самодейност могат да доближат до чуване в Европейския парламент, където да предизвикат спор и вероятно приемането на резолюция. Последната стъпка в този развой е решение на Европейската комисия за нужните дейности по препоръчаната самодейност.

Идеята за въвеждане на категоричен базов приход витаe във въздуха не от през вчерашния ден. Може би един от най-популярните образци за сходен опит е самодейност, стартирана във Финландия през 2017 година. Тогава локалните управляващи вземат решение да заплащат по 560 евро месечно на 2 000 безработни лица в продължение на 2 години. Участниците в опита имат опция да стартират работа в границите на този интервал, като това няма да докара до загуба на безусловния базов приход. Оказва се, че безусловните заплащания не оказват помощ на лицата да намерят работа, като самодейността е прекъсната през 2018 година.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР