Гражданите на Северна Македония смятат, че България е основната заплаха

...
Гражданите на Северна Македония смятат, че България е основната заплаха
Коментари Харесай

Проучване: Македонците смятат България за заплаха, а Сърбия за най-големия приятел

Гражданите на Северна Македония считат, че България е главната опасност за страната, а в това време са уверени, че Белград е най-големият другар на Скопие.

Това излиза наяве от изследването EUROMETAR 2023 на Евротинк - Център за европейски тактики.

България е опасност, Сърбия - другар

На въпрос към интервюираните дали считат, че има страна или интернационална организация, която съставлява опасност за Северна Македония, 48% дават отговор с " да ", против 46% с " не ". Най-голям % от интервюираните, които виждат опасност, считат, че сега това е България - 79%, следвана от Русия с 6,3%, Албания с 2,7% и Сърбия с 2,4%.

На въпроса " коя страна или интернационална организация е най-големият другар на страната ", болшинството - 39,6%, дават отговор, че това е Сърбия, следвана от Съединени американски щати с 13,7%, Турция с 10% и Европейски Съюз с 8,4%.

Европейски Съюз е неправдив към РСМ

Отношението на Европейския съюз към Македония е незаслужено, надменно и изнудващо, показват 55,8% от интервюираните.

27,5% от респондентите споделят, че връзките с Европейски Съюз са почтени, другарски и правилни.

За 60,8 на 100 от интервюираните обаче Европейски Съюз е най-хубавата опция за страната, което е растеж от 2% по отношение на 2022 година, когато същия отговор да дали 58%. От друга страна, 35,6% от интервюираните считат, че РСМ би трябвало да търси личен модел на развиване отвън Европейски Съюз (33% през 2022 г.).

При днешното показване на резултатите от извършеното изследване Димитър Николовски, изпълнителен шеф на Евротинк - Център за европейски тактики, сподели, че макар възходящия песимизъм във връзка с влизането на страната в Европейски Съюз, 53% от интервюираните са съгласни, че участието в общността е нещо положително за Скопие, по отношение на 49% през 2022 година, до момента в който 30% са на противоположното мнение.

Симптоматично е, че 30% от интервюираните считат, че страната в никакъв случай няма да влезе в Европейски Съюз, против 12%, които са сигурни, че това ще се случи след 5 до 9 години.

Погрешна посока

На въпроса „ Като цяло в каква посока се движат нещата в Северна Македония “ 54,4% дават отговор с „ изцяло неверна посока “, до момента в който едвам 12,6% „ доста добра посока “.

Проучването EUROMETAR 2023 е извършено през месец септември измежду представителна извадка от 1003 респонденти. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР