Гражданите на село Лозен искаме качеството на живот да не

...
Гражданите на село Лозен искаме качеството на живот да не
Коментари Харесай

Жителите на село Лозен се оплакват от неприятна миризма, идваща от завод Насекомо

" Гражданите на село Лозен желаеме качеството на живот да не се трансформира, да имаме екологично село, прекрасен живот за нашите родственици. Има миризми, които сега се откриват от Регионална инспекция за опазване на околната среда в цех " Насекомо ”, само че той е печално прочут с отделянето на непоносими миризми, които мъчно могат да се спрат ”, съобщи кметът на село Лозен Георги Младенов.

Кметът разясни, че всичко зависи от това накъде духа вятъра.

“Ако духа към селото, това е към този момент като неприятно, само че като се застрои тук теренът за изграждане в непосредствена непосредственост до “Насекомо ” ще стане ужасно. Ние поддържаме тяхното произвеждане, само че не би трябвало да поврежда качеството на живот на жителите ”, разясни Младенов.

В момента се организира ревизия на Регионална инспекция за опазване на околната среда в “Насекомо ”, с цел да се откри дали има нарушаване на околната среда. Кметът на село Лозен разяснява, че не чака да има резултати от инспекцията.

“Бил съм на такива инспекции, само на мен и на моята секретарка тук ѝ миришеше. Така беше и в Елин Пелин, не съм единствено аз в този момент в горния завършек на село Лозен чак се усеща, съвсем съм сигурен и, че не са проработили с цялостни обороти. Тук постройката е 10 пъти по-голяма в сравнение с в Елин Пелин, тъй че тук ще стане ужасно ”, акцентира кметът на селото.

Елена Лазарова, вложител, който строи културен център против “Насекомо ”, разясни, че миризмата от завода би навредила доста на културния център.

“Нашият план включва кръжоци, ателиета, уроци по изкуство за деца, допускам излиза наяве, че такова нещо в тази тежка миризма не може да се развие ”, сподели Лазарова.

Любомир Стойчев, живеещ в непосредствена непосредственост до “Насекомо ” също се оплака от мощната миризма.

“Мирише на мърша. Мислехме, че има умряло животно, най-вероятно идва отсам, няма от кое място другаде. Миризмата е съвсем всеки ден от сутринта 07:00 до към 08:00, по обяд и следобед ”, показа той.

Емил Станчев, шеф на компания “Полимери Инжект ”, която се намира на към 300 метра от завода, съобщи, че преди към месец и половина е почнала миризмата.

“Дълго време търсихме умрели животни, тъй като миризмата е на мърша. Последствие разбрахме, че тихомълком сътрудниците са почнали произвеждане, нямаме нищо срещу, само че е нещо ужасно. Имаме проблеми с служащите, сътрудниците не харесват средата. Миризмата не е смешка. Ние сме тук, тъй като средата е отвратителна ”, сподели Станчев.

Бившият министър на околната среда и водите Борислав Сандов съобщи, че производството на “Насекомо ” е новаторско и потребно и даже с молба до Върховен административен съд изтегля процедурата по Оценка на въздействието върху околната среда на фабриката, без претекстове. По този метод, той на практика отваря пътя на " Насекомо " и лишава общността от правото им на присъединяване в решенията касаещи околната среда и качеството на живот.

Сандов се аргументира с 3 инспекции на Регионална инспекция за опазване на околната среда в Елин Пелин, осъществявани през годините обратно, всичките от които осъществени по доста подозрителен метод, без механически средства за премерване на миризми. Въпреки неговата констатация, жителите на селата Лозен и Елин Пелин останаха твърдо срещу активността на “Насекомо ” върху територията на селото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР