Гражданите на Перник и региона са сравнително добре запознати с

...
Гражданите на Перник и региона са сравнително добре запознати с
Коментари Харесай

Перничани са слабо запознати с конкретните мерки на кохезионната политика на ЕС

Гражданите на Перник и района са относително добре осведомени с инструментите на Европейския съюз за доближаване (кохезионната политика), най-малко на декларативно равнище. Но съответните ограничения, и в най-голяма степен осъществените планове, остават едва познати. Това са част от изводите от социологическото изследване, осъществено от организация „ Тренд “, по поръчка на „ Бранд Медия България “, като част от осъществяването на европейския план „ Преход на опциите “ (Transition Opportunities – TOP).

Изследването обгръща 800 пълнолетни лица от област Перник посредством директни полустандартизирани изявленията, извършени в интервала 23 ноември – 2 декември 2023 година

Необходими са спомагателни старания за разпространение задачите на Зелената договорка, удобните последствия за околната среда, както и ограниченията за справяне с последствията “, разяснява Димитра Воева, специалист от организация " Тренд ", която показа изследването по време на първото събитие по плана " Преход на опциите ", провело се в Перник.

Една от отрицателните последствия, съгласно интервюираните, би била затварянето на въглищните централи в района, като съгласно изследването болшинството от жителите в района са срещу това.


Инструментите на кохезионната политика на Европейски Съюз
Социологическото изследване демонстрира относително добра заявена известност на европейските принадлежности, част от кохезионната политика. Близо половината от жителите на област Перник настояват, че са чували за Европейския обществен фонд, Плана за възобновяване и резистентност и Европейския фонд за районно развиване. Една концепция по-нисък е делът на хората, които са чували за Фонда за обективен преход и Кохезионния фонд (44%).

Прегледът по вид обитаемо място демонстрира по-висока известност на Фонда за обективен преход, Планът за възобновяване и резистентност и Европейския обществен фонд в дребните градове от региона. Кохезионният фонд и Европейският фонд за районно развиване са по-разпознаваеми от междинното на територията на регионалния център.


Мерките по политиката на доближаване на Европейски Съюз
Диверсификацията на енергийните източници е най-познатата измежду трите ограничения, планувани за района. За нея са чували 62% от жителите. Останалите две ограничения остават непознати за болшинството от жителите на региона.

За рационализация на локалната стопанска система са чували 30%, а 26% – за намаляване на негативни последствия за заетостта.

В относителен проект доста слаба остава запознатостта в дребните градове (особено в Радомир и Трън).

Тук следва да се има поради, че базите на съответните общини са доста дребни и данните могат да служат единствено като общ ориентир ", показват анализаторите от " Тренд ".


Проектите в поддръжка на Перник и района
95% от жителите на региона не могат да посочат план за поощряване на работни места, напредък и нововъведения в района. Едва 5% дават съответен отговор. Най-често се показват плановете за фотоволтаици и слънчеви панели, програмата за пенсионери, промяната на отопление, затварянето на заводите и други отговори с дребни натрупвания.

В най-голяма степен респондентите виждат посочените от тях планове като опция за по-чист въздух и нови работни места. И тук следва да се означи, че поради дребния брой респонденти, дали отговор, разпределението на отговорите може да послужи единствено за ориентир. Общият извод, който може да бъде изработен, е слаба осведоменост с съответни планове, показват специалистите от " Тренд ".


Финансова поддръжка
Мнозинството от локалните поданици (62%) не са чували за планове, съфинансирани от Европейски Съюз за възстановяване на техния район. 37% настояват, че са чували за сходни планове. По-добре осведомени на фона на междинното равнище са хората сред 40 и 60 години с висше обучение и живеещите в регионалния център.

Близо половината (49%) от хората, които са чували за сходни планове, считат, че те имат позитивна поддръжка за техния район. Впечатление прави високият дял (41%) на хората, които настояват, че са чували за план, само че не мога да дефинират дали въздействието му е позитивно или негативно.


Очаквания към Зелената договорка
Две са водещите асоциации, свързани с Европейския зелен пакт – от една страна принос за запазване на околната среда, само че от друга – затваряне на ТЕЦ-овете и последствията от това. 4 от 10 поданици на Перник свързват Зелена договорка със затварянето на централите, а 29% считат, че тя ще докара до загуба на работни места.

37% показват запазване на околната среда, 36% – по-чист въздух/вода, а 12% – борба против световното стопляне. Проекологичните настройки са по-характерни за групата на най-младите и за дамите.

" Трябва да се има поради, че сходен вид въпроси генерират влиятелни отговори – някои дават отговор по този метод,0 тъй като е обществено задоволително ", коментира Димитра Воева, специалист от организация " Тренд ".



Цялото изследване можете да намерите ТУК.

Съфинансирано от Европейския съюз. Изразените възгледи и отзиви обаче принадлежат напълно на техния(ите) автор(и) и не отразяват безусловно възгледите и мненията на Европейския съюз или на Европейската комисия. За тях не носи отговорност нито Европейският съюз, нито Европейската комисия.

Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР