Гражданите на Люксембург се европейските лидери по отношение на най-малкия

...
Гражданите на Люксембург се европейските лидери по отношение на най-малкия
Коментари Харесай

Държавите в Европа, където се харчи най-много за лоши навици и развлечения

Гражданите на Люксембург се европейските водачи във връзка с най-малкия дял на разноските за храна в фамилния бюджет, най-вече пари за хранителни артикули дават жителите на Казахстан. Русия е на 31-во място в класацията, съгласно от специалистите на РИА Рейтинг по повод каузи на разноските за храна, развлечения и неприятни привички в Европа.

За разлика от храната, по повод разноските за цигари, алкохол и други неприятни привички класацията се трансформира челните две места се заемат от Румъния и България.

Семейни бюджети на европейците

Според статистиката в страните с удобна икономическа обстановка и високо равнище на приходи на популацията разноските за храна по отношение на останалите разноски са ниски и постоянно възлизат на не повече от 15% от общите фамилни разноски. Жителите на такива страни харчат останалата част от средствата за развлечения, пътувания, обучение, посещаване на кафенета и заведения за хранене, артикули за дома, уреди и други артикули и услуги.

Различна обстановка се следи в стопански по-изостнаналите страни. Нивото на богатство на жителите на такива страни не разрешава да се харчат обилни суми за артикули и услуги, които са второстепенни спрямо питателните артикули. Жителите тук са принудени да харчат забележителна част от средствата си за закупуване на храна, до половината от всички разноски за ползване на семействата.

Оценката, направена от специалисти на РИА Новости, свидетелства за обилни разлики в каузи на разноските за храна в структурата на фамилните бюджети на европейските страни. За по-голяма изясненост на всекидневието на европейските поданици, класацията съдържа и данни за каузи на техните разноски за тютюн и алкохолни питиета, за посещаване на заведения за хранене, кафенета и хотели, както и за отдих и просвета. Оценката е формирана въз основа на публични данни за домакинските бюджети в европейските страни.
 Снимка 294514
Източник:

От Люксембург до Казахстан

Люксембург зае първото място в класацията. Жителите на тази страна харчат единствено 8,4% от разноските си за покупки на храна. Следват Холандия и Англия с 10,6% от разноските. Също по този начин по-малко от 12% от разноските се харчат за храна от поданици на Ирландия, Германия, Финландия, Австрия и Норвегия. Като цяло, споделят специалистите, горната част на рейтинга се състои от стопански развити западноевропейски страни.

Най-значителният дял на разноските за храна в потребителските разноски има в страните от някогашния Съюз на съветските социалистически републики и Източна Европа. Последното място е заето от Казахстан, жителите тук харчат максимален дял от фамилния бюджет за храна от всички страни, показани в класацията - 49,4%.

Повече от 40% от разноските се регистрират от жителите на Украйна и Молдова.

Русия е в дъното на класацията, разделяйки 30-то и 31-во място с Черна гора. В края на 2019 година съветските поданици са похарчили 29,7% от потребителските си разноски за храна, спрямо предходната година тази цифра е намаляла с 0,5 процентни пункта.
 Снимка 432541
Източник:

Разходи за " неприятни привички ", заведения за хранене и кафенета

Експертите на РИА Новости проучиха и каузи на разноските за неприятни привички, а точно каква част от бюджета си жителите на европейските страни харчат за алкохолни питиета и тютюневи произведения.

Люксембург, Германия, Португалия, Кипър и Испания имат най-нисък дял на разноските за тези артикули. В тези страни жителите харчат не повече от 1,7% от потребителските си разноски за алкохол и тютюн.

Най-висок е делът на разноските за " неприятни привички " в Румъния (8,2%), България (5,1%) и Сърбия (4,8%).

Русия е в третата десетка от класацията, като заема 26-28 места дружно с Чехия и Словакия. В фамилния бюджет на руснаците разноските за алкохолни питиета и тютюн са 3%.

Делът на разноските на фамилния бюджет за хотели, заведения за хранене и кафенета също по някакъв метод свидетелства за стандарта на живот в избрана страна, изясняват специалисти: като предписание, колкото по-висок е този индикатор, толкоз по-добри са изискванията на живот. Историческите привички на популацията обаче също оказват несъмнено въздействие върху разноските на хората в страните за хранене на открито.

Най-голям дял от разноските за публично хранене и хотели в структурата на фамилните разноски се следи в Гърция - 11,1%. На второ място е Швейцария с 11,0%, малко по-малко от 10% от разноските, регистрирани по тази позиция измежду жителите на Испания. По отношение на каузи на разноските за заведения за хранене и хотели, Русия е в дъното на класацията с дял от 3,5%. Сърбия, Литва и Северна Македония имат сходни смисли.

Най-малкият индикатор в Европа във връзка с каузи на разноските за кафенета и хотели е измежду жителите на прилежащите Румъния и Молдова: надлежно 2,1% и 2,6%. По-малко от 3% от разноските на фамилния бюджет също се изразходват за тези цели от жители на Казахстан, Беларус и Хърватия.
 Снимка 410635
Източник:

Развлечения и културни разноски

Експертите проучиха и индикаторите за каузи на изразходването на европейските фамилни бюджети за отдих и просвета. Тук водачи са стопански проспериращите западноевропейски страни - Швеция (18,7%), Англия (13,1%) и Австрия (11,5%). Освен това в първите две страни делът на разноските за отдих и просвета даже надвишава каузи за храна.

Жителите на Казахстан имат най-нисък дял от 1,7%. Също по този начин, по-малко от 3% от разноските им се изразходват за отдих и фамилна просвета в Северна Македония (1,8%), Украйна (2%) и Молдова (2,8%).

По отношение на каузи на разноските за отдих и просвета, Русия е на вчелни позиции измежду европейските страни със стойност от 8,4%.

Както предвиждат анализаторите, тази година, на фона на пандемията на ковид, може да се чака смяна в структурата на потребителските разноски. Разходите за пътуванията, развлеченията, кафенетата и заведенията за хранене заради въведените ограничавания за ковид, както и спадащите приходи на популацията ще намалеят. Съответно може да се чака увеличение на каузи на разноските за храна както в Русия, по този начин и в други страни.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР