Граждани се събраха на площад Независимост, за да изразят недоволството

...
Граждани се събраха на площад Независимост, за да изразят недоволството
Коментари Харесай

Конституционен съд под обсада - пореден протест срещу назначенията на Атанасова и Белазелков

Граждани се събраха на площад " Независимост ", с цел да изразят недоволството си от определените от квотата на Народното събрание за конституционни съдии Десислава Атанасова и Борислав Белазелков, предава БГНЕС.

Организираният от гражданска самодейност " Правосъдие за всеки " митинг е под надпис " Конституционен съд под блокада! Да защитим правото и демокрацията! ".

„ Протестираме през днешния ден, тъй като в петък следва клетвата на новоизбраните конституционни съдии в Конституционния съд, който би трябвало да попълнят една изчезнала повече от две години парламентарна квота там “, съобщи ръководителят на Инициатива „ Правосъдие за всеки “ Велислав Величков. Той дефинира избора на Атанасова и Белазелков за конституционни съдии за абсурден и циничен.

„ Понеже нарушава процедурата на член 91б, който самите депутати гласоподаваха единствено преди 15 дни, а точно да се организира в изискванията на неприкритост, бистрота, гласност, аргументираност на кандидатурите, с цел да не се слага органът в политически зависимости, ние мислим, че тази процедура, с цел да бъде предпазена, определените за конституционни съдии би трябвало да изчакат решението на Конституционния съд във връзка с това нарушена ли е процедурната по желание или не “, безапелационен е Величков.

Той означи, че президентът Румен Радев сезира Конституционния съд, а също и две парламентарни групи. „ Ако желаят да постъпят обикновено, с почитание към институцията, почтено, те би трябвало да отсрочат своята клетва досега, до който Конституционният съд се произнесе по техния избор. А най-скандално би било, в случай че самите те вземат участие в разискване и гласуването на процедурата по личния си избор. Това към този момент ще е откровена подигравка с Конституционния съд “, акцентира ръководителят на гражданската самодейност.

Според него даже и в петък Белазелков и Атанасова да положат клетва, след към 5 – 6 месеца този избор ще бъде анулиран като незабележим и ще би трябвало да се открие нова процедура.

„ Ако опит се назовават 4 година юрист в две лечебни заведения в Русе и 11 – 12 година парламентарен стаж, то приказваме за политически опит. Г-жа Атанасова има доста богат политически опит и политическа експертиза. Но Конституционният съд не търпи политика, вътре има условие членовете на Конституционният съд не могат да бъдат даже членове на политическа партия, а тя е вторият човек в ръководеща партия до през днешния ден, до момента в който беше ръководител на ПГ на ГЕРБ, вторият човек в партия ГЕРБ. От това по-политическа кандидатура, здраве му кажи “, сподели още Величков.

По отношение на Белазелков, той изясни, че не може да прави оценка активността му като арбитър, само че го дефинира като „ противоречива персона в адвокатурата “. „ Той дава отговор на стандартите да бъде определен, само че дали това е най-хубавата допустима кандидатура и какъв брой той е непосредствен с конституционното право, също е доста огромен въпрос “, счита ръководителят на Инициатива „ Правосъдие за всеки “, като означи, че всяка партия от обединението си е излъчила своя претендент без право на другите да го оспорват.

„ Имаше една политическа договорка, а нямаше действителен, транспарантен и виновен избор. Ето това е порочното и това би трябвало да се промени при идващите избори – регулаторни органи, Висш правосъден съвет, Висш прокурорски съвет. Ако политическите назначения продължат, от цялата гласувана правосъдна, конституционна промяна няма да има безусловно никакъв смисъл, тъй като политиката ще превземе правосъдната система “, безапелационен е Величков.

Вера Стаевска изясни, че стачкува, тъй като Конституционният съд би трябвало да бъде най-висшата пълномощия в България, която подсигурява това, че България е правова страна. „ Изискванията за конституционни съдии, от една страна, са висока добродетелност, положително име, въпреки това, са професионален стаж “, сподели тя и добави, че и двете условия са противоречиви при актуалните две политически номинации.

Според нея реномето на Конституционния съд „ към този момент напълно ясно е компрометирано, даже от политическите сили, които се хвалеха с това, че ще трансформират системата, ще наложат правова страна “. „ Те се договориха, тъй че да излъчат противоречива политическа кандидатура в тази най-висша пълномощия и това се случи броени седмици откакто се одобри по този начин оспорваната конституционна промяна, с която беше очакван необятен, обществен и публичен спор по номинациите “, уточни Стаевска и добави, че предстоят избори за регулатори, като претендентите следва да бъдат излъчени с две трети от Народното събрание, като се притеснява, че ще продължат да се виждат „ сходни противоречиви политически фигури “.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР