Граждани от столичния квартал Стрелбище излязоха на протест след разрушаването

...
Граждани от столичния квартал Стрелбище излязоха на протест след разрушаването
Коментари Харесай

Протест срещу разрушаването на част от улица "Майор Първан Тошев" блокира бул. "България"

Граждани от столичния квартал " Стрелбище " излязоха на митинг след разрушаването на част от улица " Майор Първан Тошев. Те се оповестиха срещу издигането на действието на 43-етажен небостъргачна ъгъла на булевардите " България " и " Иван Евстатиев Гешов ". Това е последваща стъпка от негова страна, откакто предходната сряда огради терена си и по този начин ограничи достъпа до улицата, която издигната в парцела му от частно лице, без неговото познание и позволение. С повече информация включваме онлайн от митинга нашия кореспондент Владимир Христовски, който се намира пред противоречивия терен, който близо два месеца буди неодобрение.
Разрушаването на улицата докара още веднъж до ескалация на напрежението измежду локалните поданици. Те нееднократно до момента обявиха, че не желаят единственото зелено място в квартала да се застроява. Обещанието на кмета на София Йорданка Фандъкова в новините на БНТ2, че няма да разреши тук да се издигне постройка, ги успокои, само че за малко.

Изпълнителният шеф на строителната компания изясни дейностите, против които жителите стачкуват, с желанието да ускорят дейностите на институциите, които да доведат до реализиране на капиталовото желание. Повече за това, както и какви ограничения предприе Столичната община, с цел да обезпечи пешеходния достъп на жителите на " Стрелбище " до квартала, вижте в идващото видео.

С премахването на улицата, която минава през частния терен, изпълнителният шеф на строителната компания Милчо Благоев цели да накара управляващите по-бързо да отворят прилежащата улица, която компанията има предпочитание да построи за своя сметка от 10 години.

Милчо Благоев, изп. шеф на строителната компанията: „ Идеята ми беше да има реакция и да ги подтикна, на това писмо, което е от 2017 година по най-бързия метод да вземат решение да можем да създадем тази успоредна улица и тогава да затворим другата “.

Миналата седмица изпълнителният шефът е пуснал сигнал до прокуратурата против кмета на София Йорданка Фандъкова и основния проектант Здавко Здравков с искане да ревизира за какво 15 години е била затворена ул. " Енос ". Закани се също и да заведе дело против общината за разпространение на погрешни данни и уронване на престижа на компанията му. През 2009 година Общината лишава вложителя от опцията да строи, като трансформира статута на имота - от терен за високо строителство в зона за озеленяване. Следва решение на Върховния административен съд, който задължава Общината да се придържа към проекта от 2007 година, само че без триумф за вложителя. Миналата седмица компанията загради парцела си, а с него и част от улица " Майор Първан Тошев ". Тогава Общината направи инспекция и им разпореди да бъде върнат достъпът. Вместо това през днешния ден улицата беше разрушена.

Николай Терзиев, кмет на регион " Триадица ": „ Аз персонално вървях там и им споделих да спрат премахването на улицата, тъй като това тяхно деяние е нелегално. Отказаха “.

Въпреки че улицата не попада в подробния организационен проект на региона, компанията строител няма право своеволно да я отстрани, без значение, че се намира в частния им терен - изясни Терзиев. Районният кмет акцентира, че за тази цел би трябвало да се съблюдава процедура, а в тази ситуация това не е направено. Директорът на компанията обаче опроверга това изказване и съобщи, че ще апелира издадената му заповед от кмета, която го задължава да възвърне улицата.

В последните Габриела Гурари, която е притежател на част от имота, разкри нови обстоятелства по проблема - когато вложителят купува парцела през 2007 година за 4 милиона лв. тя е водела правосъден спор със Столичната община. Гурари недоумява по какъв начин е било позволено договорката да се осъществя и упорства тя да бъде разследвана.

Може би изходът от обстановката е притежателят да бъде заплатен, макар че към този миг той отхвърля подобен вид. Според него започването на строителство и в този случай ще се проточи. Има и доста дребна опция в миналото разногласието да се позволи в негова изгода. Тогава строителство би могло да стартира най-рано след 3 години. Собственикът е склонен и на обезщетение, което по негови сметки е към 30 млн. евро.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР