Граждани настояват Граф Игнатиево край Пловдив да бъде преименувано в

...
Граждани настояват Граф Игнатиево край Пловдив да бъде преименувано в
Коментари Харесай

ХУБАВА ИДЕЯ: Настояват с подписка летището в Граф Игнатиево да носи името на капитан Димитър Списаревски

Граждани упорстват Граф Игнатиево край Пловдив да бъде преименувано в памет на героя-летец Димитър Списаревски (1916-1943).

Петицията, подписана 1481 души, е стартирала на 21 декември м.г. от Мариела Таскова от София, която аргументира концепцията си с думите: “Подписвам, тъй като се срамя от предатели на България, тачени като герои и увековечени с монументи, имена на летища, улици и булеварди в страната ни “.

Последният към този момент, който поддържа подписката, е Тодор Тодоров от Пловдив рано заранта на 21 януари. Последният коментар в поддръжка е от 21 януари от бургазлията Ваньо Милков, който написа: “Време е да окажем респект на българските герои, не на непознатите! “.
свързани новини10258на 31.05.201910807на 21.12.2018
Петицията е породила гневна полемика “за “ и “против “ сегашното име на летището, не липсват даже много грозни нападки против личността на граф Николай Игнатиев, както и настоявания да бъдат отстранени монументи, свързани с имената на починали в небето на България летци от тогавашната антихитлеристка коалация, написа " Монитор ".

Повечето обаче са за увековечаване на родения в Добрич на 19 юли 1916 година и именуван от приятелите си Спаич водач с аргумента, че е умрял за защитата на родината.

Не липсват и такива, които припомнят, че концепцията не е нова и даже преди време е имало аналогично предложение до президента, само че то е останало без отклик.

Има и спор за какво тъкмо това летище, което не е обвързвано с подвига на Списаревски. Летище Граф Игнатиево съществува от 1940 година за основаването му е бил публикуван декрет на цар Борис lll под номер 1294 от 1937 година, с който са отчуждени и овъзмездени земи за строителството на хангар, административни здания, ВиК съоръжения и всичко належащо за естествената активност на едно летище по тогавашните условия.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР