Граждани, които са срещу демонтирането на Паметника на окупатора, блокираха

...
Граждани, които са срещу демонтирането на Паметника на окупатора, блокираха
Коментари Харесай

Протестиращи срещу демонтирането на Паметника на съветската армия блокираха Орлов мост

Граждани, които са против демонтирането на Паметника на окупатора, блокираха Орлов мост, градският превоз не се движи.

По-рано през днешния ден бе оповестено началото на демонтажа на статуи от монумента. Областният шеф на София посочи, че паметникът ще бъде изместен.Това стана мотив последователи и членове на Българска социалистическа партия оповестиха протестна акция.

Паметникът на руската войска се оказа ябълката на раздора и изправи едни против други българските жители. Защитниците на монумента скандират " Соросоиди " и " Фашисти ", наричайки провокатори събралите се хора, които желаят монументът да бъде демонтиран час по-скоро. От своя страна определящите се като представители на демократичната общественост в България крещят " Червени отпадъци ".
Георги Свиленски от Българска социалистическа партия съобщи пред публицистите, че дружно с негови сътрудници е бил по-рано през днешния ден, към 11 ч., пред Паметника на руската войска, откакто са били известени, че текат някакви дейности. " Заместник-областият шеф беше отвътре на оградата, ние бяхме от външната страна. Полицията ни оказа подпомагане да влезем до оградата и през входа, където и предишният път влизахме. Заместик-областният шеф сподели, че нямаме право да влизаме, единствено той има право на достъп ", изясни той.

По думите на Свиленски шеф на дирекция в регионалната администрация се е хвърлил върху оградата, тя се е стоварва върху него. " Нарани ми ръката. Не е сериозна контузията – лека телесна щета. Подал съм тъжба в полицията, извадил съм здравно, оттук насетне този човек, за мен към този момент незнаен, за полицията, допускам, е прочут, ще си понесе съответните отговорности ", сподели депутатът от Българска социалистическа партия.

Темата разяснява и водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова в Народното събрание. " Човек от регионалната администрация е бутнал оградата към паметника на Съветската войска съзнателно и силово върху Георги Свиленски, и в този момент той е с разрязана ръка. Той се намира в болница ИСУЛ и лекарите взимат ограничения ", изясни Нинова.

" В момента пред Паметника на руската войска бият депутати. Мои депутати се намират в болница сега със сцепени ръце, и ние умуваме за единството на нацията и за това какво бъдеще чертаем на България. Сигурно всеки от вас има своя позиция за Паметника на руската войска. Нашата е, че всеки монумент е парченце от историята на България ", сподели водачът на Българска социалистическа партия.

Тя акцентира, че правото на независимост и мнение е потъпкано. " Разрушавайки монументи, рушите историята ", сподели още Корнелия Нинова.

Тя се обърна към ГЕРБ и ПП-ДБ. " Областната администрация и болшинството в София са техни. Спрете! Такова разделяне и ненавист, което стигна до пердах, е ваша виновност ", добави Нинова.

По-рано сутринта стартира действителния ремонт на Паметника на руската войска, откакто тази заран регионалният шеф на София Варя Тодева дойде на място, с цел да заяви, че първо ще бъде доизградено скелето към монумента. В същото време на място дойде и Мая Манолова от „ Левицата “, която съобщи, че подхванатите дейности са противозаконни.

„ Зад гърба на жителите централната сглобка и локалната такава стартират дейности по побутване на паметника на руската войска. Следим изявите по медиите. Каза се, че следва социална поръчка, с цел да се реши кой да реализира демонтажа на паметника. Без да са известени жителите, регионалната администрация взема решение да го демонтира. Тези дейности са противозаконни и ние ще ги апелираме ”, съобщи тя.

Ивайло Чорбов, депутат от “Възраждане ”, също дойде на място и изрази противоречие с демонтирането на паметника. „ Ние се отхвърляме от историята си и я затриваме ”, сподели той.

БГНЕС напомня, че паметникът ще бъде демонтиран първо от най-високите фигури. После всичко ще бъде сортирано и разказано на място. Планираме социална поръчка за самата реституция, а от там фигурите ще бъдат изложени в Музея на социалистическото изкуство. Разглеждаме и нов терен, който сега се обследва, заяви тази заран регионалният шеф на София Варя Тодева. Основната причина за разцепването на краката на боеца е, че едно време, когато паметникът е инсталиран, са наляли бетон в краката. С времето водата прониква, зимата тя замръзва, а ледът разцепва отпливката, изясни скулпторът Марин Марков.

Според направеното проучване, паметникът не е ремонтиран от 70 години. Това постанова незабавен ремонт, пренасяне и реституция. " Паметникът не е поддържан през последните 70 години, вследствие на което са се появили пукнатини в бронзовите отливки и съществува действителна заплаха от обособяване на детайли от фигурите. Налице са и пукнатини при свързването на частите, тежка разяждане на укрепващата железна структура и „ бронзова болест “ (меден хлорид). При това положение на паметника са вероятни съществени произшествия с жители ", оповестиха от Областната администрация в края на предходната седмица.

Реставрацията на монумента ще резервира художествената стойност на скулптурите, с цел да могат да бъдат изложени като експонати на място, което ще бъде разпознато след обширен обзор на всички благоприятни условия.

Следобед Българска социалистическа партия и всички хора, които вземат участие в митинга на социалистите против демонтирането на Паметника на руската войска, блокираха Орлов мост. На място има засилено полицейско наличие./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР